NJAMI
NIŠKI PREBRANAC, PRSTE DA POLIŽEŠ! Poteći će vam voda niz usta kada pročitate OVAJ RECEPT - napravite ga već danas
Preukusan je i morate ga napraviti za ručak.
Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela.
– na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka
Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče?
Prvi recept je, zapravo, osnova za spremanje prebranca, posnog, kako bi se naški reklo, klot. A sve ostalo samo su varijacije na istu temu.
Potrebno je
– 300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri , prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli – jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju – ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali bašbaš doooobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuvečaru, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dodje pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Drugi recept je zasnovan na ovom, ali se može modifikovati na par načina
– pri kraju kuvanja pasulju dodati iseckano korenasto povrće, jedan paradajz i jednu papriku ili bar nešto od toga, a pred stasvljanje u rernu, naseckati i koji čen belog luka
– pred stavljanje u rernu , preko pasulja poredjati kapice šampinjona okrenute na gore i sve zajedno zapeći
– nekoliko suvih paprika preliti vrelom vodom da omekšaju, pa ih napuniti prebrancem i staviti u tepsiju s pasuljem
– u posebnoj šerpi prokuvati suva rebra ili jednu kolenicu, baciti vodu u kojoj se kuvala i staviti je u šerpu s pasuljem , da se nastavi i njeno kuvanje – prilikom stavljanja pasulja u tepsiju, raskidati kolenicu i meso rasporediti preko.
Ukoliko se koristi slanina ili suvo meso, nije potrebno prethodno kuvanje. Prebranac je jako ukusan i ako mu se, pred pečenje, dodaju iseckane viršle, ali ja ovu varijantu ne preporučujem, zbog toga što viršle spadaju , kažu stručnjaci, u najveće otrovno jestivo smeće.
(Espreso/Niške vesti)