PREUKUSNA
DA LI STE NEKADA JELI PITU U "ĆEBENCETU" Recept je star 100 godina, ukus će vas pomamiti da TRAŽITE JOŠ
Pita u ćebencetu kako joj ime kaže, posebna je jer se filuje nadevom koji je sličan onom za palačinke. Recept seže od davnina.
Kada se rolovana pita prelije sa ovom masom i ispeče, listovi pite budu obloženi mekim, penastim pokrivačom od jaja i mleka.
Kada služite ovu pitu možete da dodate nasečenu kobasicu, pršutu, slaninu, malo praradajza ili nešto što vi više volite. Možete da je služite i kao predjelo na slavi, kao doručak ili večeru.
Sastojci:
- 4 šoljice mleka
- 2 šoljice ulja
- 4 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 22 kašike brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- sir
- kore za pitu
Priprema: Razmutite kvasac u šoljici zagrejanog mleka, uz malo šećera. U drugoj posudi sjedinite ostatak mleka, ulja, jaja i u to dodajte kvasac kada nadođe. Umutite. U smesu dodajte brašno i so po ukusu.
U zavisnosti od broja kora odvojite po 4-5 listova. Svaki list premazujete sa dobijenom smesom i slažete jedan preko drugog. Kada stavite poslednji list (4 ili 5) na taj dodate i sir, pa urolate. Napravite 3 rolata, toliko otprilike kora imate i poređajte u nauljen pleh. Prelijte ih sa ostatkom smese i pecite na 200°C.
Budite malo štedljiviji kako bi vam ostalo malo smese za prelivanje na kraju.
(Espreso)