PREUKUSNO
DOMAĆI SLADOLED NA 5 NAČINA: Napravite ga i RASHLADITE se tokom vrelih letnjih dana - BOLJI JE OD KUPOVNOG
Sladoled osvežava kada ga jedemo za vreme letnjih vrućina, ali se njegovom slatko-ledenom ukusu ne može odoleti ni tokom hladnih zimskih dana. Njegove raznovrsne ukuse vole podjednako i stari i mladi.
Iako se ne zna tačan datum pronalaska sladoleda niti ime njegovog pronalazača, zna se da potiče još iz drugog veka pre nove ere. U početku sladoled je bio dezert vladara. U svoje vreme, Aleksandar Veliki jeo je led sa medom i sokom. Kralj Solomon je takođe bio ljubitelj ledenih pića, a njegove sluge su znale kako da naprave domaća ledena pića.
Marko Polo je sa Dalekog istoka u Italiju doneo recept za dezert na osnovu kog se u 16. veku razvio i recept kako napraviti domaći sladoled. I dok su ranije vladari i bogata elita uživali u sladoledu, od 1660. godine on postaje dostupan svima. Fabričko pravljenje sladoleda počelo je u Americi 1851. godine.
Sladoled je ledena poslatica koja se obično pravi od mlečnih proizvoda koji se kombinuju sa voćem ili drugim sastojcima. U prodavnicama ga kupujemo zapakovanog u kornetu, čašici, u porodičnom (velikom) pakovanju ili na štapiću. U poslastičarnicama ga kupujemo na kugle ili kao točeni sladoled.
Kući ga pravimo u količini koju želimo i sa ukusima koje mi volimo prateći i prilagođavajući recepte naših mama i baka ili one recepte koje smo pronašli na kulinarskim internet sajtovima. Za vas smo pronašli najbolje recepte za pravljenje sladoleda od banana, jagoda, vanile, sladoled sa čokoladom i sladoled sa jogurtom.
1. Kremasti sladoled od banane (ili “brzi sladoled”)
Da li ste znali da je domaći sladoled moguće napraviti od samo jednog sastojka? Čarobni sastojak su banane, a količina banana neophodna za pravljenje sladoleda zavisi od toga koju količinu sladoleda želite da napravite.
Priprema:
Banane isecite na kolutove i stavite u jednu posudu. Posudu držite u zamrzivaču dok se voće ne smrzne. Smrznute banane izmutite u blenderu, mikseru ili sličnoj spravi. Budući da će se banane lepiti, s vremena na vreme, moraćete ih promešati.
Dobijenu kremastu smesu stavite još neko vreme u zamrzivač. Kada se smesa dovoljno ohladi vaš sladoled je spreman. Ukoliko želite, u smesu možete u baciti još neki sastojak za bogatiji ukus.
2. Sladoled od jagoda
Ne samo da su jagode osvežavajućeg ukusa već su i vrlo zdrave. Dobre su za mršavljenje, ublažavaju bol, imaju antikancerogeno i antialergeno dejstvo, regulišu nivo šećera u krvi i usporavaju starenje. Verujemo da će vas zanimati kako se pravi sladoled od jagoda.
Sastojci: 150ml mleka, kesica šlag krema od jagoda, 2dl kiselog mleka, čaša od 2dl šećera i ista čaša jagoda.
Priprema:
Sipajte hladno mleko i šlag krem od jagoda u multipraktik i mutite oko tri minuta. U smesu dodajte kiselo mleko, šećer i jagode. Sve zajedno izmešajte, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se smesa zamrzne, domaći sladoled od jagoda je spreman za posluženje.
3. Sladoled od čokolade
Zaista postoji jako malo ljudi koji ne vole čokoladu. Od njenog glavnog sastojka – kakaoa, još su Maje i Asteci pravili čokoladna pića. Prema jednoj meksičkoj legendi čokolada je smatrana za piće koje piju bogovi u raju.
Danas, kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom sladoleda u svojim ponudama imaju veliki broj sladoleda čiji je čokolada glavni ili barem sporedni sastojak. Stoga, evo i jedan recept za domaći sladoled od čokolade.
Sastojci: jedan litar mleka, 100g šećera, osam žumanaca, 200g čokolade za kuvanje, slatka pavlaka ili malo šlaga.
Evo kako napraviti domaći sladoled od čokolade:
Mikserom umutite žumanca sa šećerom, a potom istopite čokoladu. Mleko zagrevajte dok ne proključa. Kada proključa dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Nastavite da mešate i zagrevate smesu još 2 do 3 minuta, zatim polako uz stalno mešanje u smesu dodajte i umućena žumanca.
Skinite smesu sa šporeta i još malo je umutite mikserom. Umućenu smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (30 do 40 minuta). Nakon što ponovo skinete smesu sa šporeta izmiksajte je još malo kako bi bila rastresitija i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Pre posluživanja čokoladni sladoled možete ukrasiti slatkom pavlakom ili šlagom.
4. Sladoled sa jogurtom
Pravljenje sladoleda sa jogurtom jednostavno je i brzo. Jogurt će vas na vrelim letnjim danima osvežiti. Takođe, domaći sladoledi sa ovim mlečnim proizvodom idealni su za one koji ne vole preslatke dezerte. Domaći recepti za ovaj sladoled su mnogobrojni, a mi smo izdvojili samo jedan.
Sastojci: litar jogurta, 3 čaše šećera, 2 čaše mleka, 1 kisela pavlaka i 200g šlaga.
Evo kako napraviti domaći sladoled sa jogurtom:
U posudu sipajte jogurt i šećer. U drugoj posudi umutite šlag sa mlekom i dodajte pavlaku. Te dve smese sastavite i promešajte. Ukoliko želite da napravite voćni sladoled u smesu možete dodati i voće po vašem izboru. Smesu stavite u zamrzivač da se zaledi.
5. Sladoled od vanile
Vanila je popularan začin u kuhinjama širom sveta. Zbog lekovitih svojstava poželjna je kako u kuhinji, tako i u medicini i kozmetici. Dobija se iz od specijalne vrste orhideje koja potiče iz Srednje Amerike i njena cena je vrlo visoka. Pravljenje sladoleda od vanile nije jednostavno (barem prema našem receptu), ali se isplati.
Sastojci: 300g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 3 jajeta, 500ml mleka, kašika ekstrakta od vanile i 200g šlaga.
Priprema: Umutite jaja sa vanilin šećerom i šećerom tako da dobijete penastu smesu. Mleko zagrejte da provri i ostavite ga da kuva još desetak minuta. Vrelim mlekom prelijte penastu smesu.
Vratite smesu na šporet i povremeno mešajući sačekajte da provri. Kada smesa provri dodajte ekstrakt vanile, promešajte i ostavite da se ohladi. Umutite šlag i kada se smesa malo ohladi dodajte ga u nju.
Ostavite smesu u zamrzivač na 2 sata. Kada je izvadite izmiksajte kako biste razbili led i dobili kremastu smesu. Potom je vratite u zamrzivac na 3 sata i ponovo izmikasajte. Na kraju ostavite u zamrzivač da se zaledi.
(Espreso)