Meso, Foto: Profimedia

oprez

KARDIOLOG UPOZORIO: Ovu HRANU nikako NE SMETE da JEDTE, uništa VAM SRCE, bez 1 SRBI NE MOGU DA ZAMISLE DAN

Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti - kaže kardiolog

Objavljeno: 09.05.2022. 18:07h

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama.

Pre svega, važno je da izbacite sve ono što može štetno da deluje na najvažniji mišić u telu, a jedan kardiolog otkrio je kojih 9 stvari je zabranio svojim bližnjima! Ugledni kineski lekar, kardiolog s američkom adresom, dr. Zilin Vang, otkrio je koje stvari je "zabranio" ljudima koje voli kako bi im produžio životni vek.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

Crveno i prerađeno meso

- Šnicle, mleveno meso i slanina veoma štetno utiču na srce. Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti - kaže kardiolog.

FOTO: Printscreen/youtube/MykitchenTanja
FOTO: Printscreen/youtube/MykitchenTanja
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ CooKing
FOTO: Printscreen/Youtube/ Ricette dolce facili
FOTO: Profimedia

Pica

Samo jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete da odustanete od pice, ograničite se samo na jedno parče jednom nedeljno, i neka to bude pica od povrća.

foto: Profimedia

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

foto: Profimedia

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Instant supe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti otkrivaju eksperti.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unećete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espreso kafe. Ovolika doza kofeina može da izazove tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

(Espreso / Najžena)