Foto: Youtube Printscreen Eksplozija Ukusa

PRELEPO

UKUS ŠPANIJE U VAŠOJ KUĆI! Napravite PAELJU - jelo koje će za tren oka PRIMAMITI ukućane (RECEPT)

Ovo jelo priziva mediteransko sunce usred jeseni

Objavljeno: 09.05.2022. 14:09h > 14:21h

Paelja je najpoznatije jelo španske kuhinje. Malo kome se ne dopada to aromatično jelo primamljivog izgleda koje se pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa ili morskih plodova. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije, a onda se proširila širom Španije. Danas je nekoliko osnovnih vrsta ovog jela kada je reč o kombinovanju namirnica, ali neka pravila ipak postoje.

Od oblasti do oblasti jelo se pomalo razlikuje, pa postoji nekoliki vrsta paelje: sa zečjim mesom, piletinom, kobasicom i piletinom, s morskim plodovima… Paelja s piletinom je najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju, a mi vam predstavljamo onu u koju idu i škampi. Za paelju se kaže da okuplja porodicu oko stola. Zato, okupite se i uživajte.

Sastojci:

- 2 pileća filea (oko 600 g)

- 500 g sirovih škampa

- 3 kašike maslinovog ulja

- 1 glavica crnog luka srednje veličine

- 2 čena belog luka

- 1 crvena paprika srednje veličine crvena

- 1 zelena paprika srednje veličine

- 2 veća paradajza

- 150 g zamrznutog graška

- 500 g pirinača za paelju

- 1 l pilećeg bujona

- 1 kašičica šafrana

- 1/2 limuna za dekorisanje

- 1 kuvano jaje

- malo peršuna

- malo vlašca

- so i biber

Priprema

1. Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa.

2. Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i na njemu pržite iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

3. Ubacite pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još pet minuta.

foto: Printscreen/Youtube/World Adventurer

4. U međuvremenu ugrejte pileći bujon da bude vreo.

5. Dodajte u tiganj isečen paradajz i kuvajte još pet minuta, a potom ubacite pirinač i dolijte 500 ml vrele vode.

6. Nakon pet minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

5. Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Nastavite da kuvate još 10–15 minuta, dok se tečnost ne upije.

6. Pet minuta pred kraj dodajte očišćene, pokrijte alu folijom i kuvajte dok se školjke ne otvore.

7. Skinite s vatre, ne skidajte foliju i pokrijte posudu s paeljom velikim poklopcem, na 5–10 minuta pre serviranja.

8. Paelju dekorišite kuvanim jajetom isečenim na četvrtine, po želji, i dodajte krugove limuna.

9. Servirajte paelju s malo iseckanog peršuna i vlašca te sveže ceđenog soka od limuna.

Prijatno!

(Espreso/24 sedam)