PRELEPO
UKUS ŠPANIJE U VAŠOJ KUĆI! Napravite PAELJU - jelo koje će za tren oka PRIMAMITI ukućane (RECEPT)
Ovo jelo priziva mediteransko sunce usred jeseni
Paelja je najpoznatije jelo španske kuhinje. Malo kome se ne dopada to aromatično jelo primamljivog izgleda koje se pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa ili morskih plodova. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije, a onda se proširila širom Španije. Danas je nekoliko osnovnih vrsta ovog jela kada je reč o kombinovanju namirnica, ali neka pravila ipak postoje.
Od oblasti do oblasti jelo se pomalo razlikuje, pa postoji nekoliki vrsta paelje: sa zečjim mesom, piletinom, kobasicom i piletinom, s morskim plodovima… Paelja s piletinom je najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju, a mi vam predstavljamo onu u koju idu i škampi. Za paelju se kaže da okuplja porodicu oko stola. Zato, okupite se i uživajte.
Sastojci:
- 2 pileća filea (oko 600 g)
- 500 g sirovih škampa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika srednje veličine crvena
- 1 zelena paprika srednje veličine
- 2 veća paradajza
- 150 g zamrznutog graška
- 500 g pirinača za paelju
- 1 l pilećeg bujona
- 1 kašičica šafrana
- 1/2 limuna za dekorisanje
- 1 kuvano jaje
- malo peršuna
- malo vlašca
- so i biber
Priprema
1. Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa.
2. Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i na njemu pržite iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
3. Ubacite pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još pet minuta.
4. U međuvremenu ugrejte pileći bujon da bude vreo.
5. Dodajte u tiganj isečen paradajz i kuvajte još pet minuta, a potom ubacite pirinač i dolijte 500 ml vrele vode.
6. Nakon pet minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.
5. Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Nastavite da kuvate još 10–15 minuta, dok se tečnost ne upije.
6. Pet minuta pred kraj dodajte očišćene, pokrijte alu folijom i kuvajte dok se školjke ne otvore.
7. Skinite s vatre, ne skidajte foliju i pokrijte posudu s paeljom velikim poklopcem, na 5–10 minuta pre serviranja.
8. Paelju dekorišite kuvanim jajetom isečenim na četvrtine, po želji, i dodajte krugove limuna.
9. Servirajte paelju s malo iseckanog peršuna i vlašca te sveže ceđenog soka od limuna.
Prijatno!
(Espreso/24 sedam)