Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ JetLag Warriors

saveti

RETKO KOJI SRBIN UOPŠTE ZNA! Nije samo meso za roštilj, OVA hrana je dušu dala za to, a o ukusu da ne govorimo

Donosimo vam listu namirnica, za koje vam, sigurni smo nikad ne bi palo na pamet da ih stavite na roštilj

Objavljeno: 08.05.2022. 16:19h

Kod nas, na brdovitom Blakanu se oduvek znalo šta ide na roštilj i godinama unazad se od toga ne odstupa. Svinjetina, ćevapi, kobasice, pljeskavice, piletina…i tako u krug. Retko se sa pripremom roštiljskih jela eksperimentiše, a upravo vi to možete promeniti.

Donosimo vam listu namirnica, za koje vam, sigurni smo nikad ne bi palo na pamet da ih stavite na roštilj. Evo liste.

1. Lubenica

Lubenica spada u povrće, ali je mi uglavnom tretiramo kao voće, a ako je stavite na roštilj, sa malo soli i aromom dima poprimiće iznenađujuće mesnati ukus. Pečenje će upiti svu slatkoću, a vi ćete dobiti sjajan prilog uz meso. Premažite komade lubenice maslinovim uljem, soli biberom i pecite na roštilju po pet minuta sa obe strane. Možete poslužiti sa topljenim sirom ili zajedno sa pljeskavicom.

foto: Aleksandra Čolić

2. Zelena salata

Zeleniš podnosi toplinu, iznenađujuće dobro, a dim će im mu dati onaj poseban šmek . Glavice zelene salate prepolovite, premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju minut-dva. Pospite ribanim parmezanom ili sirćetom.

3. Sir

…ali bez hleba. Ako deblje parčiće sira stavite na roštilj dobićete svo bogatstvo i ukusa koje sir ima. Da biste dobili savršene komade grilovanog sira koji se nije rastopio koristite deblje šnite sira i to halumi ili provolone, savetuju profesionalni kuvari. Komade sira premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju po minut sa obe strane, biće dovoljno samo da na siru ostanu tragovi roštilja. Poslužite sa hlebom i grožđem.

foto: Profimedia

4. Biskvit za torte i kolače

Roštilj biskvitima daje toplinu iznutra i karamelizovanu i hrskavu koricu. Uz neki voćni ili čokoladni sirup dobićete fenomenalan desert za čas.

5. Avokado

Avokado pecite na roštilju u kori, kratko, a zatim ga izdubite uz pomoć kašike. Začinite sa maslinovim uljem soli biberom i poslužite uz manje masno meso ili ribu.

Bonus video:

(Espreso/lifepressmagazin)