preukusno
DA POLIŽETE PRSTE: Napravite posne ŽERBO KOCKE za kojima će vaši gosti ODLEPITI (RECEPT)
Mi vam donosimo recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim
Žerbo kolač, kocke ili štanglice su jedan od čuvenih mađarskih slatkiša, koji je ime dobio po istoimenoj poslastičarnici "Gerbeaud" smešetnoj na trgu Voršomarti u glavnom gradu Mađarske.
Ovaj lokal je otvorio Henrik Kugler davne 1858. godine, a kolač se brzo odomaćio i do današnjih dana ostao rado viđen gost na slavskim trpezama.
Postoji mnogo recepata, uistinu vrlo sličnih, a kolač se može praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Mi vam donosimo recept za posne žerbo kocke, koje se tope u ustima i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Sastojci:
- 200 ml kisele vode
- 50 ml obične vode
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 200 ml ulja
- 500 g mekog brašna
fil:
- 250 g oraha
- 250 g šećera
- 1/2 tegle džema od kajsija ili šljiva
- 200 g čokolade za glazuru
- 3-4 kašike ulja za glazuru
Priprema:
Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira.
Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa.
Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru. Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha.
Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite.
U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru. Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi.
Ukoliko želite, kolač ne morate prelivati glazurom, već ga tanko premažite džemom po izboru i pospite mlevenim orasima.
Secite parčiće željene veličine i poslužite.
Prijatno!
(Espreso)