Povrće, Foto: Aleksandra Čolić

obratite pažnju

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE ZAJEDNO: Kvare se BRZINOM SVETLOSTI, za 1 VOĆE NAROČITO VAŽI

Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih čuvate u frižideru

Objavljeno: 04.05.2022. 20:34h

Neke kombinacije su savršene u salatama, ali ovo voće i povrće nikada ne treba skladištiti zajedno.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

1. Jabuke i šargarepe

Jabuke proizvode puno etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite s drugom hranom. Nemojte stavljati jabuke uz šargarepu, jer će ubrzo dobiti gorak ukus.

foto: Espreso.co.rs

2. Krastavci i paradajz

Krastavci su vrlo osetljivi na etilen. Bolje je da ih ne čuvate zajedno sa paradajzom, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje opcija je da ih čuvate u frižideru.

FOTO: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke
FOTO: Youtube/Printscreen/IFN Sindhi
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs

3. Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, a krompir daje previše vlage, pa ove dve namirnice nikako ne bi trebalo da držite zajedno. Ako ih skladištite zajedno krompir će početi da pušta korenje, a luk zelene izdanke.

FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić

4. Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazre, onda nezreli avokado možete staviti u papirnatu vrećicu i spremiti uz banane.

5. Breskve i banane

Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrevanje breskve nego inače.

foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

6. Patlidžani i dinje

Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje.

7. Grožđe i mango

Grožđe ne podnosi drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše plina etilena i proces sazrevanja i truljenja događa se brže. Osim toga, povrće jakog mirisa samo je užasan suputnik grožđu jer ono lako upija mirise.

foto: Emilija Jovanović

8. Borovnice i jagode

Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obe vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

9. Nektarine i kupus

Nektarine proizvode puno etilena, pa ako ih skladištite zajedno, kupus će se vrlo brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru do dve nedelje, piše Brightside.

(Espreso / Brightside)