DOPAŠĆE VAM SE
TRADICONALNO SRPSKO JELO NA TOTALNO DRUGAČIJI NAČIN: Proja sa SIROM i 1 NAMIRNICOM koju svi VOLITE (RECEPT)
Proja se tradicionalno pravi samo od krupnog kukuruznog brašna, soli i vode.
Srećom, tradicionalni recept danas postoji u različitim formama i oblicima, pa smo tako našli i ovaj recept sa tikvicama. Upravo zahvaljujući tikvicama projice će biti izdašne i mekane.
Sastojici
- 2 jajeta
- 200 g sira
- 1 tikvica izrendana
- 1 čašica kiselog mleka
- 1 čašica belog brašna (iskoristite čašicu od kiselog mleka)
- 1 čašica kukuruznog brašna
- ½ čašice ulja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- susam
Priprema:
Tikvice operite, ako su mlade narendajte ih na krupnije rende sa korom i semenkama. Ukoliko nisu, oljuštite ih i izdubite sredinu kako bi uklonili semenke. Ostavite da puste vodu i ocedite ih. Kora od tikvica je jako zdrava, ali nekad ume da bude i gorka, pa je ja probam pre rendanja.
Mikserom umutite prvo tečne sastojke: jaja, kiselo mleko, ulje. Zatim dodajte belo brašno, kukuruzno brasno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sjedinite sa tikvicama i sirom pa sipajte u pouljen ili papirom za pečenje obložen pleh ili kalupe, pospite susamom i pecite na 200 °C desetak minuta, zatim na 180°C oko 20–30 minuta (u zavisnosti od rerne). Proja treba da dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.
(Espreso)