Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

OBAVEZNO PROBAJTE

STARI RECEPT ZA BAKLAVU SA JUGA ĆE VAS ZALUDETI: Ovako SOČNU do sada NISTE OKUSILI, raspada se u USTIMA (RECEPT)

Đurževdan se bliži, a ovo je ideala prilika da napravite upravo ovu baklavu po tradicionalnom receptu naših baka.

Objavljeno: 04.05.2022. 18:38h

Stari recept sa juga Srbije

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Potrebno je:

- 500 g kora za baklavu

- 500 g mlevenih oraha

- 200 g margarina

- 100 ml ulja

- 100 g šećera

foto: Profimedia

Preliv za baklavu:

- 3 čaše (od 250 ml) šećera

- 4 čaše vode

- 1 limun - sok

Priprema:

Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2. kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.

Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180-200 stepeni.

Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.

(Espreso)