Povrće, Foto: Emilija Jovanović

JEDITE ŠTO VIŠE

NEMA SRBINA KOJI OVO POVRĆE NE VOLI DA JEDE, ALI RETKO KO ZNA NE POSTOJI NIŠTA ZDRAVIJE: Holesterol obara KAO LUD

Ljudi koji imaju nedostatak ovog vitamina, mogu da imaju problema sa noćnim slepilom i drugim poremećajima

Objavljeno: 03.05.2022. 16:29h

Sezona ovog povrća je u punom jeku, a osim čarobnog ukusa koji dodaje i toplim i hladnim jelima, ovo povrće je veoma bogato vitaminima i mineralima, te ima veoma značajnu ulogu u zaštiti zdravlja.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

Mladi luk ima antibakterijska svojstava, pa štiti od upala, pomaže kod prehlada i odličan je za pospešivanje varenja.

Zeleni deo mladog luka, koji većina ljudi baca, nipošto ne bi trebalo da obacujete, jer se u njemu nalaze brojni sastojci korisni za naše zdravlje.

foto: Profimedia

Top četiri razloga da konzumirate mladi luk svakog dana:

1. Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvidnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi koji imaju nedostatak ovog vitamina, mogu da imaju problema sa noćnim slepilom i drugim poremećajima.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimerida

Jedan struk mladog luka sadrži oko tri procenta dnevnih potreba za vitaminom A.

foto: Profimedia

2. Jača kosti

Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobro su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 procenata preporučene doze vitamina K i 2 odsto vitamina C. Oba su važna za gustinu i čvrstoću kostiju.

Njihov nedostatak povećava šanse za razvoj osteopozore i lomove.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

3. Štiti srce

Mladi luk je prepun antioksidanasa koji štiti ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Pored toga, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale, a stručnjaci kažu da smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

4. Snižava holesterol

Ovo se posebno odnosi na zeleni delo mladog luka, takozvana perca. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, on pomaže i u regulisanju nivoa šećera.

(Espreso / Telegraf)