Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo na kojoj polici u FRIŽIDERU po PRAVILU koje namirnice treba držati!

Svake godine bacamo mnogo hrane. Nema ništa gore od toga da se rešite prehrambenih proizvoda jer ste ih loše čuvali u frižideru. Pogledajte na šta vredi obratiti posebnu pažnju

Objavljeno: 02.05.2022. 21:00h

Skladištenje hrane - gornja i srednja polica frižidera

Tu trebate da držite mlečne proizvode, gotova jela, upakovanu hranu. Sve ih treba pokriti ili čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Štetne bakterije iz sirove hrane se tada neće preneti na kuvanu hranu.

Skladištenje hrane - donja polica frižidera

Stavite sirovo meso, živinu i ribu u hermetički zatvorenim posudama trebate držati na ovoj polici. Tada neće kapljati ili dodirivati druge prehrambene proizvode. Uvek čuvajte sirovo meso na dnu frižidera da biste izbegli unakrsnu kontaminaciju.

Skladište hrane - fioka za voće i povrće

foto: Profimedia

Držite povrće i voće u njoj. Pre nego što ih stavite u frižider, dobro ih operite, a zatim umotajte u papir ili plastiku sa otvorima za ventilaciju. Na taj način ćete ih zaštititi od zagađenja.

Higijena hrane – temperatura

Ne zaboravite da podesite temperaturu u frižideru na 0-5 stepeni C. Tada će se hrana sporije kvariti. Na ovoj temperaturi bakterije se ne mogu razmnožavati.

Šta još vredi zapamtiti?

Nikada ne držite otvorene limenke. U suprotnom, možete povećati rizik od kontaminacije, posebno kisele hrane.

(Espreso/Alo)