Preukusno!
GURMANI GA OBOŽAVAJU: Recept slavnog KUVARA na koji zbog jednog sastojka BALKANCI otkidaju!
Slavni kuvar otkrio je malo drugačiji način za pripremu krompira u rerni
Kada nemate apsolutno nikakvu ideju šta da spremate za ručak, krompir iz rerne je uvek dobar izbor.
Pogotovo kada je u pitanju proveren recept slavnog kuvara Džejmija Olivera.
U pitanju je jelo koje je najviše vole gurmani, a naročito je ukusno sa prelivom od slanine i kestena.
Evo kako da pripremite gratinirani krompir, recept za koji Džejmi Oliver garantuje savršen rezultat.
Sastojci:
- 2,5 kg krompira (oljušten i narezan na tanke komade)
- 1 komadić maslaca
- 200 ml mleka
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 2 lista lovora
- 2 čena belog luka sitno naseckana
- prstohvat morske soli i crnog bibera
- 1 šaka svežeg timijana
- 1 mala šaka parmezana
- Po želji: malo maslinovog ulja, 6 kriški slanine narezane na kockice, 1 šaka kestena, oguljenih i izmrvljenih.
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Premažite vatrostalnu posudu s malo maslaca. Sipajte mleko, pavlaku za kuvanje, lovor i beli luk u lonac, pa kuvajte oko 2 minuta. Začinite solju i crnim biberom.
Sklonite lonac sa vatre i dodajte kriške krompira i listiće timijana. Sve lagano promešajte dok krompir ne bude ravnomerno prekriven mesom. Zatim smesu sipajte u kalup, pa preko pospite parmezanom. Pecite gratinirani krompir oko 45 minuta.
Po želji se u međuvremenu mogu pripremiti dodaci: U tiganju zagrejte maslinovo ulje, propržite slaninu dok ne postane hrskava. Umešajte kestene i malo timijana. Potom na gotovi gratinirani krompir rasporedite mešavinu kestena i slanine, te sve poslužite dok je još toplo.
(Espreso/Krestarica)