Prvi maj, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

nadutost i bolovi u želucu

UPOZORENJE NUTRICIONISTA: Svake godine se PREJEDAMO za Prvi maj od OVE hrane, a ne shvatamo koliko je štetna po nas

Dobro druženje, muzika i uskusna hrana, asocijacije su na proslavu Prvog maja.

Objavljeno: 01.05.2022. 09:40h

Roštiljanje u prirodi s porodicom i društvom je neizbežno kada je u pitanju proslava Prvog maja. Ćevapi i pljeskavice su ono što većina najviše voli, ali tu su i različite vrste povrća.

Roštilj je nezamisliv bez dobre salate, a mnogima je prvi izbor ona od paradajza i krastavca. Međutim, nutricionisti upozoravaju da ova kombinacija nije preporučljiva.

Oni tvrde da se gube hranjivi sastojci, ali od presudnog značaja je i to što je vreme varenja veoma različito za ove dve vrste povrća. Paradajz je bogatiji vlaknima nego krastavac, pa se sporije vari.

Na taj način može da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost.

foto: Profimedia

Zato nutricionisti savetuju da u paradajzu i krastavcu uživamo odvojeno. Ipak, ne deluje ova primaljiva gastro kombinacija isto na sve. Ukoliko nemate osetljiv želudac, spadate u onu grupu srećkovića koji mogu da uživaju u ovom neodoljivom ukusu.

(Espreso/Najžena)