Jabuka, Foto: Profimedia

čar voća

NIKAKO NE BACAJTE KORU JABUKE! Prepuna je vitamina i vlakana, odlična je za ZATVOR

Dobro je operite i uživajte u ovom voću.

Objavljeno: 30.04.2022. 14:12h

Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da je ovo voće najzdravije ako se jede isključivo s korom. Kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne savetuje.

foto: Profimedia

Jabuka je dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom - plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C. Ipak, pre nego što je pojedete zajedno sa korom, postarajte se da bude dobro oprana.

Najbolje bi bilo da jabuke potopite u posudu sa vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu sirćeta i dve kašike soda bikarbone. Kada jabuke odstoje u ovoj vodi par minuta, operite ih pod mlazom tople vode i spremne su za konzumaciju.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju znatno bolje funkcija pluća.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Zaslužna za vitku figuru

Ursolična kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

(Espreso/SrbijaDanas)