jedite nema ništa bolje
BOGATE SU VITAMINIMA, MINERALIMA I U SEBI SADRŽE NAJVIŠE JODA: Za ovo RETKO KO ZNA, a dobro je za ŠTITNU ŽLEZDU
Štaviše, alge sadrže aminokiselinu tirozin, koja pomažu funkcionisanju štitne žlezde
Morske alge ili morska trava tradicionalno su deo japanske kuhinje, ali su zahvaljujući širokom spektru zdravstvenih prednosti popularnost stekle i u drugim delovima sveta.
Koliko su alge zastupljene u ishrani Japanaca govori i podatak da se one služe u približno 21% japanskih obroka, pri čemu 20-38% Japanca i Japanki starosti 40-79 godina konzumiraju morske alge više od pet puta nedeljno.
Šta su alge?
Morske alge su oblik jestivih algi koje rastu u okeanima, duž stenovitih obala širom sveta. Mogu biti braon, crne, zelene i crvene boje. Njihove fizičke karakteristike zavise od mesta gde rastu, količine svetlosti kojoj su izložene, kao i dubine na kojoj žive. Budući da su bogate brojnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, poseduju razne zdravstvene prednosti, zato je predlog da razmotrite da ih uključite u ishranu, piše Elle.
Kako alge utiču na čovekov organizam, te koja zdravstvena svojstva poseduju?
1. Odličan su izvor joda
Kako bi štitna žlezda proizvodila dovoljnu količinu hormona koji kontrolišu brojne funkcije u telu, potreban joj je jod. Jestive morske alge apsorbuju koncentrisane količine joda iz okeana i njihovim konzumiranjem možemo uneti dovoljnu količinu ovog minerala. Štaviše, alge sadrže aminokiselinu tirozin, koja pomažu funkcionisanju štitne žlezde.
2. Sadrže brojne vitamine i minerale
Svaka vrsta jestivih algi bogata je jedinstvenom količinom hranljivih materija. Pored brojnih minerala, poput cinka, kalcijuma i magnezijuma, alge sadrže i određene vitamine, uključujući vitamine A, C, E i K. Budući da se brojne vrste mogu pronaći u praškastoj formi, poput spiruline i hlorele, predlaže se da ih dodate u smutije ili potaže, kako biste povećali dnevnu dozu hranljivih sastojaka.
(Espreso / Najžena / Elle)