Printscreen/Youtube/I wild, Foto: Printscreen/Youtube/I wild

unosan biznis

ZA KILOGRAM OVE PEČURKE MOŽETE ZARADITI I DO 100 EVRA: Evo gde se može naći i u kom periodu raste (FOTO)

Otkupljuju ga svežeg ili sušenog

Objavljeno: 29.04.2022. 13:13h

Branje pečurki je jedan vrlo umirujući posao, a ume da bude i jako unosan. Naravno, za branje gljiva morate imati opreznost i znanje.

Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima.

Ne samo da je veoma ukusna vrsta pečurke, smrčak je i izuzetno zdrav.

Bogat je antioksidantima, vlaknima, poboljšava rad jetre i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.

FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild
FOTO: Printscreen/Youtube/I wild

Raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, pa je pravo vreme za berbu.

Otkupljuju ga svežeg ili sušenog, a cena mu je pet puta veća od, na primer vrganja - kilogram smrčka košta i više od 100 evra.

Naravno, u Evropi ga plaćaju duplo skuplje i sve više kupaca, koje zanima pre svega suvi smrčak, stiže odatle. Jedini problem je što treba sakupiti više od 10 kilograma sirovog da bi se dobio kilogram suvog smrčka.

( Espreso / Alo )