unosan biznis
ZA KILOGRAM OVE PEČURKE MOŽETE ZARADITI I DO 100 EVRA: Evo gde se može naći i u kom periodu raste (FOTO)
Otkupljuju ga svežeg ili sušenog
Branje pečurki je jedan vrlo umirujući posao, a ume da bude i jako unosan. Naravno, za branje gljiva morate imati opreznost i znanje.
Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima.
Ne samo da je veoma ukusna vrsta pečurke, smrčak je i izuzetno zdrav.
Bogat je antioksidantima, vlaknima, poboljšava rad jetre i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.
Raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, pa je pravo vreme za berbu.
Otkupljuju ga svežeg ili sušenog, a cena mu je pet puta veća od, na primer vrganja - kilogram smrčka košta i više od 100 evra.
Naravno, u Evropi ga plaćaju duplo skuplje i sve više kupaca, koje zanima pre svega suvi smrčak, stiže odatle. Jedini problem je što treba sakupiti više od 10 kilograma sirovog da bi se dobio kilogram suvog smrčka.
( Espreso / Alo )