ukusno
STARINSKU MUSAKU RETKO KO JE IMAO PRILIKE DA PROBA: Krompir se DODAJE NA OVAJ NAČIN, recept za JUGA SRBIJE ZAPIŠITE
Očistiti ga i oprati pa iseći na jednake deblje kolutove
Ako volite musaku i preferirate starinske recepte, ovo će biti idealna izbor za današnji ručak, jelo sa juga Srbije.
Za pripremu musake je potrebno:
2 g krompira
500 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
50 g paradajz koncetrata
3 dl ulja
so i biber
malo muskatnog oraščica
nekoliko listova peršuna
Preliv:
4 jajeta
50 g brašna
1 pavlaka
1 dl mleka
1 dl mineralne vode
Priprema:
Na ulju izdinstati luk, beli luk i u to dodati mleveno meso.
Kada je gotovo dodati so, biber, brašno i začin, nastaviti sa dinstanjem i kada je gotovo dodati paradajz i malo supe i još malo prokuvati.
Zatim dodati malo muskatnog oraščića i ostaviti da se kuva na laganoj temperatauri oko 30 minuta.
Dok se umak kuva, pripremiti krompir. Očistiti ga i oprati pa iseći na jednake deblje kolutove.
Kolutove krompira ispohovati na klasičan način (brašno, jaja, prezle), a zatim u posudu za pečenje na dno složiti jedan deo krompira, zatim staviti meso i preko drugi deo krompira.
U posebnoj posudi umutiti jaja, malo kukuruznog griza, mleko, mineralnu vodu i malo soli. Složenu musaku preliti ovim umakom i staviti da se peče u rernu.
Posle 20 minuta izvaditi musaku i iseći je na kocke. Zatim vratiti u rernu da se još peče oko 20 minuta.
Kada je musaka gotova, posuti je seckanim peršunom i služiti dok je topla, uz kiselo mleko, zelenu salatu sa bosiljkom i maslinovim uljem.
(Espreso / Najžena)