Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

ukusno

STARINSKU MUSAKU RETKO KO JE IMAO PRILIKE DA PROBA: Krompir se DODAJE NA OVAJ NAČIN, recept za JUGA SRBIJE ZAPIŠITE

Očistiti ga i oprati pa iseći na jednake deblje kolutove

Objavljeno: 28.04.2022. 23:51h

Ako volite musaku i preferirate starinske recepte, ovo će biti idealna izbor za današnji ručak, jelo sa juga Srbije.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Za pripremu musake je potrebno:

2 g krompira

500 g mešanog mlevenog mesa

1 glavica luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

50 g paradajz koncetrata

foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

3 dl ulja

so i biber

malo muskatnog oraščica

nekoliko listova peršuna

Preliv:

4 jajeta

50 g brašna

1 pavlaka

1 dl mleka

1 dl mineralne vode

Priprema:

Na ulju izdinstati luk, beli luk i u to dodati mleveno meso.

Kada je gotovo dodati so, biber, brašno i začin, nastaviti sa dinstanjem i kada je gotovo dodati paradajz i malo supe i još malo prokuvati.

Zatim dodati malo muskatnog oraščića i ostaviti da se kuva na laganoj temperatauri oko 30 minuta.

Dok se umak kuva, pripremiti krompir. Očistiti ga i oprati pa iseći na jednake deblje kolutove.

Kolutove krompira ispohovati na klasičan način (brašno, jaja, prezle), a zatim u posudu za pečenje na dno složiti jedan deo krompira, zatim staviti meso i preko drugi deo krompira.

U posebnoj posudi umutiti jaja, malo kukuruznog griza, mleko, mineralnu vodu i malo soli. Složenu musaku preliti ovim umakom i staviti da se peče u rernu.

Posle 20 minuta izvaditi musaku i iseći je na kocke. Zatim vratiti u rernu da se još peče oko 20 minuta.

Kada je musaka gotova, posuti je seckanim peršunom i služiti dok je topla, uz kiselo mleko, zelenu salatu sa bosiljkom i maslinovim uljem.

(Espreso / Najžena)