POSLASTICA
STARINSKI RECEPT ZA KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Ovakve MEKANE još NISTE JELI, naše BAKE TO NAJBOLJE ZNAJU
Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu
Neodoljiv ukus i miris domaćih knedli sa šljivama.
Sastojci:
1 kg krompira
1 kašika omekšalog putera
2 žumanceta
prstohvat soli
4 kašike griza
250-350 g oštrog brašna
30 šljiva
200 g prezli
1 dl ulja za prženje
2 kesice vanilin šećera
Knedle sa šljivama, priprema:
Krompire dobro operite, stavite u šerpu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta vrenja na niskoj temperaturi oko pola sata.
Dužina kuvanja zavisi od veličine krompira, birajte krompire iste veličine kako bi se ravnomerno skuvao.
Kada je krompir skuvan, prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite/ispasirajte.
Dodajte žumanca, so i puter.
Sjedinite sve sastojke.
Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.
Umesite testo.
Ako je testo previše meko i lepi se dodajte još malo brašna.
Testo treba da bude meko i kompaktno.
Ova količina je dovoljna za 30-tak knedli.
Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.
Knedle sa šljivama kuvajte u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle. Pospite ih vanilin šećerom. Po ukusu, možete dodati i kristal šećer.
Napomene:
Broj knedli zavisi od veličine šljiva, ali i od toga koje debljine želite da bude testo.
Krompir možete da koristite po izboru – beli, roze, žuti…
Obično koristim onaj koji imam.
Nekada ga kuvam u ljusci, a nekada ga pre kuvanja oljuštim, isečem na kockice i skuvam. Po meni nema neke razlike. Šljive koristim sa košticama.
Za pripremu knedli možete koristiti i zamrznute šljive.
Takođe, na isti način možete pripremiti knedle sa bilo kojim voćem.
Što se tiće izbora masti, možete koristiti ono što volite, kako za testo tako i za prženje prezli.
(Espreso / Najžena)