OPREZNO S TIM
1 VOĆKA KOJU SVI REDOVNO JEDETE DOVODI DO VISOKOG ŠEĆERA U KRVI: Nikako NEMOJTE da je UNOSITE NA OVAJ NAČIN
Dijetetičar Sakman savetuje da bi šljive trebalo jesti u salati, uz jogurt i borovnice kako bi njihov efekat bio potpun
Iako su jabuke i pomorandže uvek dobar izbor za jake kosti, u ishranu bi trebalo uvrstiti suve i sveže šljive ukoliko želite da usporite proces starenja kostiju i prevenirate osteoporozu.
Studija koju su sproveli stručnjaci Programa integrativne i biomedicinske fiziologije i Odeljenja za nutricionizam i kineziologiju na Univerzitetu u Pensilvaniji posmatrali su žene u postmenopauzi koje su jele šest, odnosno 12 šljiva dnevno tokom 12 meseci i žene koje nisu konzumirale ovo voće.
- Naši nalazi sugerišu da konzumiranje šest do 12 šljiva dnevno može da smanji proinflamatorne medijatore koji mogu da doprinesu gubitku koštane mase kod žena u postmenopauzi - kaže dr Džanhavi Damani, vodeći autor studije.
Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim jedinjenjima kao što su fenolna kiselina, flavonoidi i karotenoidi može da pomogne u prevenciji osteoporoze.
- Šljive sadrže polifenole koji mogu da smanje upalu i oksidativni stres, a upravo upala i oksidativni stres doprinose gubitku koštane mase - kaže dijetetičar Kelsei Sakman.
- Šljive imaju mnoštvo nutritivnih prednosti; pune su minerala, vitamina K, fenolnih jedinjenja i dijetetskih vlakana.
Ona, ipak, upozorava da pored brojnih prednosti šljive mogu da sadrže i veću količinu šećera:
- Kad jedete šljive, kombinujte ih sa mastima ili proteinima kako biste sprečili nagli skok šećera u krvi.
Dijetetičar Sakman savetuje da bi šljive trebalo jesti u salati, uz jogurt i borovnice kako bi njihov efekat bio potpun.
(Espreso / Telegraf)