Jaja, Foto: Profimedia

zapamtite to

AKO VIDITE OVO NA LJUSCI JAJETA NIKAKO NEMOJTE DA IH JEDETE: Rizikujete da DOBIJETE SALMONELU, nisu ZDRAVA

Stručnjaci su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu

Objavljeno: 25.04.2022. 20:26h > 20:44h

Za vreme Uskršnjih praznika svi jedu kuvana jaja, ali retko ko obraća pažnju na ove detalje.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu – ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja.

foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

Uzimamo ona koja su nam „lepa na oko“, a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.

- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još „putuje“ kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa - tvrde oni.

foto: Profimedia

Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – „da“. Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.

(Espreso / Najžena)