Slanina, Foto: Profimedia

oprezno!

SLANINA U SEBI SADRŽI STVAR KOJA DODOVI DO VISOKOG HOLESTEROLA: Nikada VIŠE OVAKVU nećete JESTI, razara ORGANIZAM

Hrana koja je natopljena uljem iz friteze, poput pilećih krilaca, štapića mocarele i kolutića luka, među najgorom je kada je u pitanju holesterol

Objavljeno: 25.04.2022. 17:59h

Određene namirnice poput ovsene kaše, orašastih plodova i masne ribe pomažu u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom. Naime, nije sva hrana s visokim nivoom holesterola loša za nas. Na primer, jaja su bogata holesterolom, ali su takođe prepuna proteina i drugih hranjivih materija.

Ovo su četiri najgore vrste namirnica za visok holesterol, prema Harvard Healthu:

FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Printscreen/TikTok/lifetipsnow
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Crveno meso

Govedina, svinjetina i jagnjetina uopšteno su bogate zasićenim mastima. Hamburgeri, rebarca, svinjski kotleti i pečenja imaju najviše masti. Meso ne morate u potpunosti izbegavati, ali jedite ga samo povremeno. Držite se manje masnih delova kao što su svinjski file ili file minjon. Još bolje, zamenite meso belančevinama s nižim sadržajem zasićenih masti i holesterola, kao što su pileća ili ćureća prsa bez kože, riba i pasulj.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/CHEFTOMKERRIDGE
FOTO: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Snogu kod Eldina

Pržena hrana

Hrana koja je natopljena uljem iz friteze, poput pilećih krilaca, štapića mocarele i kolutića luka, među najgorom je kada je u pitanju holesterol. Ako volite

foto: Profimedia

hrskavost pržene hrane, upotrebite fritezu i ubacite hranu u malo maslinovog ulja ili pecite u rerni namirnice poput krompira i piletine na visokoj temperaturi dok ne porumene.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/Slobodan Zivkov

Prerađeno meso

Viršle, kobasice i slanina koriste najmasnije komade crvenog mesa te stoga imaju visok nivo holesterola i zasićenih masti. Slanina i kobasice napravljene od ćuretine ili piletine mogu se činiti zdravijima, a imaju nešto niži holesterol od verzija s crvenim mesom, ali nisu bez holesterola.

FOTO: Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Peciva i poslastice

Kolačići, torte i peciva često se prave s velikim količinama maslaca, šećera i različitih kremova, što ih čini visoko rizičnima kad je u pitanju holesterol. Ne morate se u potpunosti odreći deserta, samo uvedite neke izmene u vrstama namirnica koje koristite, kao što su zdraviji izvori masnoća ili zaslađivača.

(Espreso / Krstarica)