PREUKUSNO
ŠEHER TORTA SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Sadrži ONO ŠTO SRBI OBOŽAVAJU (RECEPT)
Čokoladni biskvit sa mlevenim orasima, sloj pekmeza od kajsija, opet biskvit, pekmez i odozgo čokoladna ganache glazura – to vam je ukratko ovaj Sacher kolač
Kolač je baš intenzivnog čokoladnog ukusa a dodatno je aromatizovan sa malo cimeta. Sadrži i mlevene orahe, mada u manjoj količini, tako da njihov ukus nije dominantan ali doprinosi skladu ukusa. Peče se jedan biskvit koji potom presečete horizontalno na dva dela, tako da priprema ide brzo i lagano.
Sastojci za biskvit:
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 4 jaja
- 120 g šećera
- prstohvat soli
- 20 g kakaa
- 1 kašičica cimeta
- 120 g oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo (6 g)
- 80 g mlevenih oraha
Za premaz:
- 250-300 g pekmeza od kajsija
- Za ganache glazuru:
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Biskvit
Maslac i čokoladu stavite u šerpicu pa otopite na srednjoj vatri, i ostavite sa strane da se prohladi.
Razbijte cela jaja u plastičnu posudu, dodajte šećer i prstohvat soli pa mikserom penasto umutite dok smesa ne utrostruči volumen i sav šećer se otopi. Odložite mikser.
Potom dodajte otopljeni maslac sa čokoladom i na kraju suve sastojke koje ste prethodno pomešali: kakao, cimet, brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Žicom ili špatulom sjedinite smesu, lagano mešajući ručno i pazeći da vam smesa ne splasne. Nemojte dugo mešati, već tek toliko da se smesa lepo poveže i sjedini.
Smesu za biskvit sipajte u papirom obložen pleh dimenzija 30×20 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 min. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine biskvita, gotovo je. Ostavite ga da se ohladi.
Slaganje kolača
Ohlađeni biskvit presecite horizontalno na dva dela. Budite pažljivi da vam se ne polomi jer je biskvit malkice osetljiv. Ako vam je lakše, možete prvo prepoloviti biskvit na dva dela, pa svaki preseći horizontalno. Savet: Ja nožem skinem i koricu sa gornje površine biskvita kako bi mi bio lepši i ravniji, ali vi to ne morate da radite.
Donji biskvit pažljivo vratite u pleh, ili ga stavite na odgovarajuću tacnu, pa ga premažite sa otprilike 2/3 pekmeza od kajsija . Poklopite drugim biskvitom i takođe ga premažite ostatkom pekmeza.
Napomena: Količinu pekmeza možete prilagoditi prema svom ukusu. Ako vam se 300 g čini puno, slobodno smanjite količinu, ali meni je lepši kolač što je sočniji. Po mogućnosti izbegavajte jeftine i preslatke kupovne džemove, i koristite domaći ili neki kvalitetniji kupovni sa komadićima voća.
Glazura
Sipajte slatku pavlaku u šerpicu i zagrejte do vrenja. Skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Prohladite glazuru par minuta pa je prelijte preko kolača. Neka kolač odstoji malo na sobnoj temperaturi a potom ga stavite u frižider da se dobro ohladi i glazura stegne.
Ohlađen Šeher kolač secite na kocke. Prijatno!
(Espreso/Mysticcakes)