Riba, Foto: Printscreen/Youtube/TERRI ANN'S KITCHEN

IZNENADIĆETE SE

NE JEDITE RIBU NA VELIKI PETAK! Vernici ovo nisu znali, a jedina je ISTINA

U nekim krajevima, zabranjeno je jesti i luk jer predanje kaže da su Isusove rane bile premazane lukom kako bi ga što više bolele

Objavljeno: 22.04.2022. 09:46h > 09:51h

Za Veliki petak su od davnina ustanovljena stroga pravila posta.

Većina ljudi tog dana sprema svečaniju gozbu, poput pržene ribe, riblje čorbe, posnog pasulja i krompir salate. Međutim, tu se pravi velika greška.

Ishrana na najtužniji dan u hrišćanskom svetu ne sme da sadrži ulje. Jednostavno rečeno, na Veliki petak se posti na vodi.

Posni pasulj, pržena riba, riblje paštete, morski plodovi i slično, iako spadaju u posne namirnice, danas ne treba da se jedu.

U nekim krajevima, zabranjeno je jesti i luk jer predanje kaže da su Isusove rane bile premazane lukom kako bi ga što više bolele.

FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Emillija Jovanović
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Best Recipes Narkonia

Isto tako, hrana ne treba da se soli.

Hrišćani danas treba da jedu isključivo sirovo, grilovano ili bareno povrće. Voće i med mogu da se uzimaju kao poslastica.

Isto tako, posne grickalice, kao što su krekeri, štapići, čips, napolitanke i ostali konditorski proizvodi bez mleka, ne treba da se nađu na jelovniku jer sadrže ulje i margarin.

Crkveni kanon ne preporučuje ni ratluk i žele bombone, jer sadrže želatin.

U srpskim manastirima, ustanovljen je veoma strog post, koji podrazumeva da se ništa od hrane ne uzima dok ne zađe sunce.

(Espreso)