poslastica
OVA TORTA JE KRALJICA PRAZNIČNE TRPEZE: Srbi je OBOŽAVAJU, ne postoji NIŠTA KREMASTIJE (RECEPT)
Tortu pripremite barem jedan dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mest
Među poslasticama koje domaćice pripremaju samo za praznike, pored čuvene doboš-torte nalazi se i Esterhazi, mađarska torta koja osvaja ukusom, ali je potrebno više vremena za njenu pripremu.
Baš kao i doboš-torta, i Esterhazi ima više tankih korica koje je neophodno zasebno peći, pa traži i strpljenje i umešnost. Ali, ukus Esterhazi torte je neprevaziđen, pa se vredi potruditi.
Recept koji donosi Telegraf može da pretrpi određene modifikacije: ako nemate lešnike, stavite orahe, a umesto glazure od belanca i šećera možete da prelijete tortu ganašem od bele čokolade.
Sastojci za kore:
10 belanaca
250 g šećera
5 kašika brašna
250 g pečenih lešnika
Sastojci za fil:
10 žumanaca
200 g šećera
supena kašika ekstrakta vanile
kesica vanilin šećera
300 g putera
150 g pečenih lešnika
Sastojci za glazuru:
1 belance
250 g šećera u prahu
kašika limunovog soka
50 g čokolade
kašika ulja
i još 100 grama pečenih lešnika za ukrašavanje
Priprema:
Umutite dva belanceta u čvrst sneg, pa im dodajte 50 grama šećera i nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šam, umešajte 50 grama mlevenih pečenih lešnika.
Okrugli tanki pleh premažite uljem, pospite brašnom, pa špatulom rasporedite smesu za koru i pecite na 180 stepeni desetak minuta.
Na isti način pripremite još četiri kore.
Na pari skuvajte umućena žumanca sa šećerom, ekstraktom vanile i vanilin šećerom. Fil je skuvan kada ostaje trag varjače dok je povlačite po dnu posude. Skuvani fil ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa 300 grama putera koji je odstojao na sobnoj temperaturi i 150 grama mlevenih pečenih lešnika.
Podelite fil na pet delova. Svaku koricu namažite filom, a ostatkom fila namažite tortu sa strane. Stotinak grama pečenih lešnika, oraha ili badema grubo isecite, pa nanesite na tortu sa strane.
Umutite belance, dodajte mu šećer u prahu i limunov sok, pa dobijenu glazuru razvucite preko poslednje korice. U posudi sa malo ulja rastopite čokoladu za kuvanje, preručite je u dresir kesu, pa istisnite čokoladu u koncentričnim krugovima po površini. Vrhom čačkalice izvlačite linije - jednom od centra torte ka spoljašnjosti, drugi put ka centru.
Tortu pripremite barem jedan dan pre služenja i ostavite je da odstoji na hladnom mestu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)