njamiiii
RECEPT ZA MANASTIRSKI PIRINAČ RETKO KOJA DOMAĆICA ZNA: Može da se SPREMA na VODI I ULJU, 1 sastojak JE OTKRIĆE
Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima
Ovo je poslednja semica posta pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stardalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju.
Ovu verziju mananstirskog pirinča za koju Telegraf donosi recept možete spremati i na vodi i na ulju. U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovo jelo ćete naći na trpezi.
Sastojci:
1, 5 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
1 velika, crvena ili zelena paprika
10 komada crvenih maslina
1 komad šargarepe
1 kašika pradajz pirea
1 mala zelena tikvica
100 g pečuraka
so
100 ml ulja
1 struk peršuna, iseckan
1 kašika suve nane
Priprema:
Isperite pirinač u sedam voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.
Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, ako i pečurke isečene na kriške.
Ukoliko hioćete da bude potpuno bez ulja , povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša.
Čim omekšaju, dodajte masline, tikvicu opranu i isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.
Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri.
Didajte po ukusu začine i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)