vaskršnja trpeza u brojkama
KOLIKO KOŠTA PROSLAVA VASKRSA U SRBIJI? Nova poskupljenja zadala GLAVOBOLJE, a mi smo sveli RAČUNICU i ŠOKIRALI SE!
Većina domaćinstava ima već ustaljen meni za Vaskršnji ručak za četvoročlanu porodicu - supa, ruska salata, jagnjeće pečenje, kolač i(li) torta, i naravno, jaja
Prva asocijacija na najveće hrišćanske praznike mnogima je radost, porodično druženje i bogata trpeza.
Već na samu pomisao na raznoliko posluženje, bez kojeg Srbi ne mogu zamisliti nijedno slavlje, većini ljudi pred očima se stvore beskonačni spisak namirnica i predugački računi iz supermarketa.
Takva računica može ozbiljno poljuljati tu, tzv. prazničnu euforiju.
Nije ni čudo, s obzirom na to da su u Srbiji, prema poslednjim zvaničnim podacima za mart, hrana i bezalkoholna pića poskupela 15,7 odsto.
U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da minimalna zarada više nije dovoljna da pokrije minimalnu potrošačku korpu, pošto je ona u januaru bila blizu 42.000 dinara.
A šta će se sve naći u korpi uoči Vaskrsa?
Svečani ručak najveći izdatak
Većina domaćinstava ima već ustaljen meni za Vaskršnji ručak za četvoročlanu porodicu - supa, ruska salata, jagnjeće pečenje, kolač i(li) torta, i naravno, jaja.
Za pileću supu treba izdvojiti otprilike 400 dinara, a za rusku salatu oko 1.500 dinara.
Kao i uvek, meso će biti najveći izdatak i ove trpeze.
Kilogram gotovog jagnjećeg pečenja u prestoničkim pečenjarama ide čak i do 2.400 dinara!
Ukoliko se odlučite za dva kilograma ovog mesa vodeći se time da svima bude dovoljno, a malo i pretekne, potrebno je skoro 5.000 dinara.
Za jedan kilogram torte je potrebno izdvojiti i do 1.500 dinara.
Karton od deset jaja u marketima ovih dana košta od 129 do 149 dinara, dok za komad na pijacama kupci treba da izdvoje od 15 do 25 dinara.
Boje za jaja se kreću od deset, pa do 50 dinara po komadu, u zavisnosti da li je obična ili gel farba. Za šarene nalepnice domaćice treba da izdvoje 50 dinara.
Dakle, za dekoraciju 20 jaja treba izdvojiti i do 500 dinara.
Zbog svoje simbolike, vino je vekovima neizostavan deo hrišćanskih prazničnih trpeza.
Cena vina je raznolika, a sve zavisi od proizvođača i prodavnice u kojoj kupujete. Litar crnog vina koštaće vas oko 360 dinara.
Osim alkoholnog pića na stolu će se sigurno naći i gazirani ili negazirani napici, tako da će iz novčanika nestati još par stotina dinara.
Kada se sve sabere, računica za Vaskršnji ručak približna je cifri od 10.000 dinara.
(Espreso)