OBRATITE PAŽNJU
DOKTORI UPOZORAVAJU! Ove vrste voća i povrća NIPOŠTO NE ČUVAJTE zajedno, OPASNO JE PO ZDRAVLJE
Određene vrste voća i povrća se nikako ne "slažu"
Često nismo ni svesni da pravimo velike greške u kuhinji, a to se naročito odnosi na lošu naviku da "pogrešne" namirnice čuvamo u frižideru, ili u istoj posudi.
Po rečima, doktorke Ane Kalušević, ove namirnice nikako ne treba držati zajedno:
– banane i kruške i breskve
– kajsije i nektarine
– paradajz i krastavac
– krompir i luk
– Vrlo često su nam u činijama sa voćem baš ove voćke, to je u suštini klimakterično voće, a to znači da je to voće koje nastavlja sazrevanje i nakon berbe, intenzivno diše. Čim intenzivno diše, otpušta gas, biljni hormon koji daje signal i okolnom voću da sazreva, čime se ostalom voću ubrzava propadanje – objasnila je Kalušević i dodala da iz istog razloga ne bi trebalo da držimo zajedno paradajz i krastavac.
– Paradajz isto spada u klimakterično povrće, što znači da će duže trajati ako stoji odvojeno od krastavca – navodi ona.
Doktorka je naglasila i da grešimo u tome što paradajz držimo u frižideru pa nam često ima “blantav” ukus, kao i da bi bio mnogo ukusniji ukoliko bi ostao na sobnoj temperaturi. I ne samo paradajz, evo šta još ne od povrća ne treba držati u frižideru!
– Paradajz, lubenica, krompir, luk… Nije štetno da se drži u frižideru, samo je senzorni utisak mnogo bolji ako se ne drži – objasnila je Kalušević.
Takođe, postoje namirnice koje ne treba da držimo u kesama, a među njima su banane, smokve, breskve, kajsije, kivi, šljive, dinje, paradajz i pečurke.
– Uticaćemo na skraćenje roka trajanja, odnosno brže propadanje zbog onog intenzivnog disanja. U nekim slučajevima dobro dođu papirne kese, još bolje da je spakovano u kutijice, neke kontejnere ili ako imate platnene vrećice i slično – tvrdi ona.
Kada je reč o pečurkama, napomenula je da njih treba držati u frižideru, ali ih ne treba prati niti seći mnogo pre upotrebe jer im to skraćuje rok trajanja, koji je inače maksimalno pet-šest dana.
(Espreso)