tradicija
EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENU ŠUNKU ZA USKRS: Posle nje, ništa neće biti dovoljno UKUSNO (RECEPT)
Kao i kod drugih paganskih rituala, i hrišćanstvo je tradiciju prilagođavalo svojim potrebama kako se religija širila.
Već znamo da svako ima neke svoje posebne običaje i tradiciju kada su u pitanju veliki praznici, a kažu da katolički Uskrs bez šunke u testu nije pravi Uskrs.
Šunka na trpezarijskom stolu datira iz paganskih rituala u čast proleća i boginje Eostre. Tradicija seže u Nemačku iz 6. veka, prema Brusu Krejgu, osnivaču kulinarskih istoričara iz Čikaga. Lovci su na jesen često klali svinje u šumi, a zatim ih ostavljali preko zime. Do proleća je svinjsko meso bilo jedino meso spremno za prolećne proslave. Kao i kod drugih paganskih rituala, i hrišćanstvo je tradiciju prilagođavalo svojim potrebama kako se religija širila.
Tradicija praznične šunke
Istorijski gledano, većina ranih uskršnjih slavljenika jelo bi jagnje za ovu posebnu priliku jer praznik vodi korene iz jevrejske Pashe. Većina američkih uskršnjih večera sada sadrži šunku.
Šunka se služi i za Božić i za Uskrs, a Božićna šunka poznata je i kao badnjak. Ovo potiče iz engleske tradicije - verovatno vam je poznata slika vepra sa jabukom u ustima, položenom na sto. Pa, badnjak je sličan. Priča se da je tradicija započela sa Nemcima, koji su hteli da umilostive boga, Freira. Freir je bio bog plodnosti, žetve i veprova. Ovo je bila, takođe, paganska tradicija.
U Grčkoj je tradicionalni uskršnji obrok mageiritsa, obilan paprikaš od seckane janjeće jetre i divljeg zelenila začinjen sosom od jaja i limuna. Tradicionalno, uskršnja jaja, tvrdo kuvana jaja obojena u svetlo crvenu boju kako bi simbolizovala prolivenu Hristovu Krv i obećanje večnog života, raspucana su zajedno kako bi proslavili otvaranje Hristovog groba.
Kako da napravite savršeno testo za šunku u testu?
Ovo tradicionalno jelo pravi se relativno jednostavno, a razultat je fantastičan. Spremljena na ovaj način, šunka je sočna i ukusna.
Postoje razni recepti i varijacije, a možete da je pravite na dva načina, sa kiselim ili beskvasnim testom. Zato vam mi dajemo oba recepta, pa slavili ili ne, obavezno probajte!
ŠUNKA U TESTU
Za kiselo testo potrebno vam je:
kvasac
2 dl mleka
1,5 kg brašna
mlaka voda 2 dl ulja
kašičica šećera
malo soli
Priprema sa kiselim testom:
Stavite u mleko kvasac i šećer i, kad se digne, zamesite malo tvrđe testo. Kada naraste, premesite ga i razvijte. Šunku stavite na sredinu i preko nje prebacite testo tako da ga možete podvući pod
šunku. Unutrašnji deo testa na spojevima premažite jajetom da se slepi, a zatim premažite i celo testo. Ostavite ga malo da odstoji, a potom ga stavite da se peče. Količina testa koju ćete
mesiti zavisi od toga koliki je komad šunke koji ćete peći. Data mera je za celu veliku šunku.
A ovaj tradicionalni specijalitet možete da pravite i na drugi način.
Za beskvasno testo potrebno vam je:
1 kg brašna
4 jajeta
malo soli
voda
Priprema sa beskvasnim testom:
Umesite tvrdo testo kao za rezance. Ostavite ga da malo odmori, razvijte ga oklagijom na debljinu oko 5 mm. Šunku stavite na sredinu, uvijte, premažite jajetom i pecite. U svim varijantama
šunka se cela uvija u testo, premazuje se jajetom i peče na 180–200 stepeni oko sat i po, odnosno dok testo ne porumeni. Kad bude gotovo, ostavlja se još jedno pola sata u rerni. Pošto se izvadi iz rerne, testo treba da se poprska vodom i ušuška krpom.
Recepti
Osim savršenih recepata za testo, predlažemo vam i divne recepte za pripremu šunke koje ćete da obožavate!
Šunka u testu: Neponovljivog ukusa, sočna i savršena!
Šunka u testu je savršena za prazničnu trpezu. Savršenstvo ukusa i mirisa doneće vam radost i uživanje.
Rolovana šunka
Rolovana šunka je jednostavan i brz način da uživate u omiljenim jelima za vreme praznika.
Domaća pikant šunka
Domaća pikant šunka, baš kao i sve domaće je apsolutno bez greške!
(Espreso)