savršenstvo ukusa
Osobe u ovakvom stanju ne bi smele jesti tahini
Po želji, stavite malo soli, pa pastu sipajte u teglu, dobro je zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.
Ovaj namaz može da napravite i u kućnoj radinosti, i to u dve varijante - od sirovog susama i od onog koji ste malo ispekli na suvom tiganju.
Pasta od susama, toliko popularna u zemljama Mediterana, lagano je osvojila i ovdašnje tržište. Pored toga što je blagog ukusa, zbog čega se lako kombinuje sa drugim namirnicama, tahini je izuzetno zdrav, a uz to se i lako priprema.
Specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović otkriva pet razloga zbog kojih bi tahini trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
- Tahini se pravi od sirovog ili blago prženog susama i malo ulja, i preporučljiv je svima, osim osobama koje imaju alergiju na susam - kaže nutricionista Lacmanović.
- Ukoliko nemate alergijsku reakciju na ovo seme puno blagotvornih ulja, konzumiranje tahinija iz dana u dan izuzetno će prijati vašem organizmu. Važno je samo da ne preterate sa količinom, jer je tahini zbog prisustva ulja vrlo kaloričan.
1. Čuva zdravlje srca
Ona navodi da svakodnevno konzumiranje tahinija doprinosi boljoj kontroli masti, kao i smanjenju nivoa lošeg holesterola. Zbog toga je ovaj namaz dobar za srce.
2. Čuva gustinu kostiju
- Susam je prirodni izvor kalcijuma i kao takav posebno je koristan za očuvanje gustine koštane mase - kaže nutricionista Lacmanović.
Sličan efekat daju i suve šljive, zeleno lisnato povrće, kao i pojedini mlečni proizvodi.
3. Ublažavaupalne procese
Zapaljenski proces je u korenu većine hroničnih bolesti. Loša ishrana, siromašna nutrijentima i bogata takozvanim praznim kalorijama, destruktivno deluje na ćelije, dok namirnice koje sadrže antioksidanse i fitonutrijente smanjuju dejstvo slobodnih radikala i suzbijaju upale.
- Sezamin i sezamolin su polifenoli koji se nalaze u susamovom semenu. Oni pomažu da nivo upalnih procesa u organizmu bude manji - navodi naša sagovornica.
4. Štiti kožu
Susam je bogat vitaminom E koji odlaže pojavu bora i fleka na koži.
- U pasti od susama ima cinka i gvožđa koji su važni za lepotu kože. Takođe, cink podstiče proizvodnju kolagena, pa otud osobe koje svakodnevno konzumiraju namirnice bogate cinkom i vitaminom E imaju lepu, baršunastu i čistu kožu - otkriva nutricionista.
5. Odličan je pre treninga
Odavno se vode polemike šta bi trebalo jesti pre odlaska na trening, a koje su namirnice dobre za izgradnju i brži oporavak mišića po završetku treninga. Tahini, odnosno pasta od susama spada u kategoriju namirnica koje bi trebalo jesti pre odlaska u teretanu ili na džoging.
U oba slučaja biće vam dovoljno po 200 grama susamovog semena i dve supene kašike maslinovog ulja. Zarad poboljšanja ukusa možete da dodate prstohvat soli kada tahini već bude gotov.
Susamovo seme (sirovo ili blago ispečeno na suvom tiganju) preručite u blender, dodajte dve kašike maslinovog ulja i miksajte dokle god ne dobije kremastu strukturu. Po želji, stavite malo soli, pa pastu sipajte u teglu, dobro je zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.
Tahini možete da poslužite uz sveže povrće, pirinčane pločice, granolu, tost...
- Pored toga što će obezbediti energiju, pasta od susama će obezbediti dovoljno magnezijuma koji sprečava grčenje mišića, gvožđa za transport kiseonika kroz organizam prilikom izlaganja većim fizičkim naporima, kao i proteina za jačanje i obnovu mišića posle treninga - objašnjava Lacmanović.
Samo četiri kašike tahinija uz sveže povrće pre odlaska na trening biće dovoljno kaloričan obrok da bi mišići s lakoćom podneli napore kojima će biti izloženi.
Napravite sami tahini pastu
Tahini možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Takođe, ovaj namaz može da napravite i u kućnoj radinosti, i to u dve varijante - od sirovog susama i od onog koji ste malo ispekli na suvom tiganju.
(Espreso/Ona)