postoje jasna pravila
DA LI I VAS MUČI OVO PITANJE: Kada se koristi glatko, a kada oštro brašno?
Iako je lišeno većeg dela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje
U vizuelnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, ali ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.
Iako je lišeno većeg dela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Za razvučeno testo bundevare, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme hleba i peciva i lisnatog testa. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog testa ili pohovanje.
I dok su za većinu tipova testa ili poslastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrebiti glatko, a drugi oštro brašno.
Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte da eksperimentišete s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
Oštro brašno
kolači od dizanog testa
njoke
uštipci
pohovanje
keks
palačinke
prhki kolači
biskviti
kuvano testo (princes krofne, profiterole, ekleri)
zgušnjavanje variva i umaka
Glatko brašno
hleb
peciva
štrudle
krofne
testenina
mafini
(Espreso / Krstarica)