BOL
BOLI VAS STOMAK, A NE ZNATE ZAŠTO? Ove 3 STVARI će vam REŠITI nedoumicu, obratite PAŽNJU!
Ovo stanje može biti uzrokovano stresom ili da se javi kao posledica anksioznosti, mada je neophodno imati na ume da često nastaje i kao posledica loše ishrane
Sindrom nervoznog creva svakako nije smrtonosan, ali ovi problemi zaista mogu da vam oslabe kvalitet života.
Ipak, zdravstveni stručnjaci veruju da čak 86 odsto Britanaca ima problema sa varenjem.
Ovo stanje može biti uzrokovano stresom ili da se javi kao posledica anksioznosti, mada je neophodno imati na ume da često nastaje i kao posledica loše ishrane.
- Tokom poslednjih nekoliko generacija, naše navike u ishrani su pretrpele dramatične promene - objašnjava naturopata Luiz Vestra „Naša dnevna ishrana sada je skoro neprepoznatljiva za naše bake i deke. „Osim toga, ušli smo u potpuno novu eru hrane sa rafiniranom i ultra-prerađenom hranom koja je osnovna namirnica u mnogim domovima. „Kao rezultat toga, naš sistem za varenje je izložen izazovima na način na koji jeste.
To takođe znači da ljudi imaju niže nivoe prirodnih fitokemikalija (proizvedenih od biljaka) koje su neverovatno korisne za telo da smanji upalu. „Neki sastojci zapravo zbunjuju telo, pokrećući imunološki napad na ono što misli da je potencijalno štetna bakterija (kada je zapravo deo jedne od ovih prerađenih namirnica), što rezultira osnovnom linijom zapaljenja niskog nivoa. „Ometanje imunološkog sistema na ovaj način znači da imunološke ćelije neće biti tako spremne da rade svoj posao kada se suoče sa pravom infekcijom, jer su već prezauzete suočavanjem sa napadom naših loših izbora hrane.
1. Vreme je za dijetu
Život je veoma drugačiji, ali bi nam svima možda bilo bolje da se držimo jednostavne dijete koju su uglavnom imali naši deda i baka. „Istraživanja sugerišu da gorka hrana pomaže da se stimuliše lučenje pljuvačke i želudačne kiseline kako bi se omogućilo zdravo varenje i stimulisala žuč, tečnost koju proizvodi jetra koja radi na razgradnji i varenju masti.Ljudi su nekada mnogo više jeli gorku hranu.
2. Operite povrće
„Naš mikrobiom creva je bakterijski ekosistem koji sadrži genetski materijal“, kaže dr Entoni Hobson, viši klinički naučnik GI na Klinici za funkcionalno crevo. Utvrđeno je da banane, patlidžan, brokoli, grašak, paprika i suvo grožđe imaju veće šanse da sadrže više ostataka i kao rezultat toga, studije su otkrile da je izloženost takvim pesticidima povezana sa mikrobnim pomeranjima u crevima i povećanom propusnošću creva (propusnost sindrom creva) i zapaljenje creva. Zbog toga je neophodno da sve dobro operete pre konzumacije.
3. Polako sa antibioticima
Poznato je da se antibiotici prepisuju i preventivno. Neophodno je znati da se antibioticima leči bakterijska, ali ne i virusna infekcija. Njihova upotreba utiče na creva i negativno se odražava i na korisne bakterije. Ne insistirajte samostalno na antibioticima.
Bonus video:
(Espreso/Naj Žena)