recept
KIFLICE KAO IZ MAMINE KUHINJE: Zovu ih lažni kroasani, a miris omamljuje!
Zovu ih lažni kroasani zbog mekanog i divnog ukusa, a evo šta vam je potrebno za pripremu
Svi koji smo odrasli uz obavezan miris kiflica iz mamine kuhinje vrlo rado ih i dan danas jedemo, ali i spremamo. Mekane, lisnate, prazne ili punjenje, sve dolazi u obzir, a uz ova recept nećete moći da prestanete d aih jedete.
Na društvenim mrežama se deli recept za domaće kiflice u kom su navodno tačno "pogođene" najbolje mere svih sastojaka zbog kojih su kiflice tako savršene. Zovu ih lažni kroasani zbog mekanog i divnog ukusa, a evo šta vam je potrebno za pripremu:
500 g glatkog brašna
300 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
8 kašika ulja
1,5 kašika soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Krupna so
Susam za posipanje
Priprema:
Mleko malo zagrejte, neka bude toplo, pa u njega dodajte kvasac i šećer. Dobro promešajte i pustite da se diže na toplom mestu, dovoljno će biti oko 15 minuta.
U većoj posudi pomešajte brašno, so i ulje, a zatim dodajte dignuti kvasac. Testo mesite bar 10 minuta, dok ne dobijete glatku kuglu. Kuglu premažite s malo ulja pa ga pokrijte prozirnom folijom ili krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Kada se testo diglo, prebacite ga na radnu površinu i podelite na 5 jednakih kuglica. Svaku kuglicu zatim razvaljajte u krug. Tako razvaljane krugove slažite jedan na drugi, a između svakog dodajte maslac. Najbolje će biti ako koristite hladan maslac koji se lako reže na tanke listiće. Zadnji komad testa ostavite prazan. Slojeve testa zatim pritisnite oklagijom i dobro razvaljajte na debljinu do jednog centimetra. Režite na trouglove ili pravougaonike i zarolajte u kiflice. Kiflice prebacite ih na papir za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu na toplom još barem 20 minuta.
Za to vreme umutite jedno jaje i njime premažite kiflice pa ih pospite krupnom solju i susamom. Pecite na a220 stepeni 5 minuta, pa smanjite a 200 i pecite dok se kiflice ne razlistaju i poprime zlatnu boju.
(Espreso / Jutarnji)