zdravlje
UKOLIKO POSTITE, JEDNO BITNO PRAVILO NE SMETE DA ZANEMARITE: Nutricionistkinja upozorila
Zdravi ljudi mogu da se pridržavaju strogih postova ali ljudi sa zdravstvenim tegobama, trudnice, dojilje bi trebalo da se odluče za manje stroge verzije postova u kraćem periodu
Nutricionista Branka Mirković rekla je koliko je post zdrav organizam i da li ista pravila važe za zdrave osobe i one koji su recimo trudne.
Branka Mirković objasnila je da postoje dve vrste posta.
- Post je duhovna kategorija, sa strogo propisanim pravilima ishrane u određenom periodu. Razlikuju se strogi postovi i fleksibilniji. U tom periodu zabranjeno je jesti hranu životinjskog porekla, meso, jaja, mlečne proizvode, određenim danima jede se riba I koristi ulje. Zdravi ljudi mogu da se pridržavaju strogih postova ali ljudi sa zdravstvenim tegobama, trudnice, dojilje bi trebalo da se odluče za manje stroge verzije postova u kraćem periodu.
Ona kaže da post može da bude veoma koristan za zdravlje ako se primenjuje kako treba.
"Pravilno primenjen post može biti veoma koristan za zdravlje ljudi. Meso, jaja i mlečni proizvodi posebno ako se jedu u većim količinama zakisele organizam. Kiseli organizmi su skloniji upalama, raznim bolestima I stvaranju tumoroznog I kancerogenog tkiva. Ljudima koji imaju takve tegobe preporučuje se isključivanje takvih namirnica ili konzumiranje u malim količinama. Zaključak je da je post veoma koristan za naše zdravlje ako se pravilno pridržavamo pravila".
Ono što mnogi zaboravljaju jeste da post podrazumeva da jedete manju količinu hrane.
- Post ima jos jedno pravilo koje mnogi zanemare, a to je i jesti manje količine hrane, ne prejedati se. Ako se ne poštuje ovo pravilo i jede se veća ili velika količina posne hrane ali sa puno brasna, šecera, masnoće uz korišćenje biljnih sireva, ovakva ishrana može biti veoma štetna, posebno ako se koristi u dužem periodu. Posledice su osim gojenja, unošenje veoma nezdravih namirnica koje mogu da proizvedu značajne zdravstvene tegobe, posebno kardiovaskularne probleme, povećanje masnoće u krvi, hipertenziju, a posebne probleme imaju dijabetičari ili osobe sa insulinskom rezistencijom.
(Espreso / Informer)