Grilijaš štangle, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

poslastica

SAMO NAŠE BAKE ZNAJU ORIGINALNI RECEPT ZA GRILIJAŠ ŠTANGLE: Konačno OTKRIVENA PRAVA VERZIJA

Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite

Objavljeno: 15.04.2022. 21:34h

Recept za grilijaš štangle koji će vas oduševiti. Mnoge domaćice ih spremaju na razne načine i u posnoj i u mrsnoj verziji, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za svetkovine pravile naše bake.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

Sastojci:

10 žumanaca

700 gr šećera

400 gr seckanih oraha

300 gr putera ili margarina

2 lista velike oblande

foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

100 grama čokolade za kuvanje

Priprema:

Šećer otopiti u suvoj šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga istucajte na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa staklenom flašom ili oklagijom prelazite preko kese.

Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i istucani karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu.

Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.

Prijatno!

(Espreso / telegraf)