NEŠTO NAJLEPŠE
OVO JE RECEPT ZA PRAVU SRPSKU GIBANICU: Spolja HRSKAVA, a iznutra MEKA, samo OVA VRSTA SIRA DOLAZI U OBZIR
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta – gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše
Gibanica je sastavni deo naše kulture i jedan od glavnih sastojaka naše trpeze, bilo da je ona svečana ili svakodnevna. Može se praviti u različitim oblicima i na različite načine, ko kako voli.
U ovom tekstu je recept kako da vaša gibanica bude vazdušasta i neodoljiva!
Sastojci:
500 g kora za gibanicu 3 jajeta 200 g punomasnog starog belog sira 0,25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi) 1 prašak za pecivo malčice ulja (može i ne mora) ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
Priprema:
U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.
Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak).
Sve dobro promešati.Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu.Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije – treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.
Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh.Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu “uhvatile” za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.
To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu
Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta – gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.
Kakvog god da vam je oblika gibanica, kada je gotova, postavite 4 šolje i stavite gibanicu na njih naopačke da se hladi nekih 20-ak minuta, da bi ostala vazdušasta pod silom zemljine teže.
(Espreso / Krstarica)