za praznik
OFARBAJTE JAJA U INTENZIVNO CRVENU BOJU NA PRIRODAN NAČIN: Potrebne su vam 3 NAMIRNICE IZ KUHINJE, ŽENE to IMAJU
Kuvajte i kada se voda progladi vadite jaja, a zatim ih premažite uljem
Sa samo 3 sastojka možete da ofarbate uskršnja jaja u intenzivno crvenu boju.
Crvena boja jaja simbolizuje Isusovo stradanje, stoga svaka domaćica za Uskrs mora da ofarba jaja u crveno, a onda u boje po želji.
Jaje čuvarkuća je uvek crvene boje i ne treba da kupujete prašak ili neku hemiju da biste dobili crvenu boju.
Domaćice pre pedeset i nešto godina, jaja su farbale ovim tehnikama:
Lukovina Pre Vaskrsa sakupite što više lukovine. Koristite i lukovino od ljubičastog luka. Stavite u šerpu jaja, obložite ih ljuskama luka, dodajte vodu, 2 kašike soli, malo sirćeta. U vodu možete da isečete i nekoliko sirovih cvekli. Kuvajte i kada se voda progladi vadite jaja, a zatim ih premažite uljem.
Sok od višnje Jaja stavite u šerpu. Nalijte sok od višanja i dodajte malo soli, malo sirćeta. Kuvajte jaja, a kada se ohlade izvadite ih iz vode i premažite uljem.
Mlevena paprika Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.
(Espreso / Krstarica)