OBRATITE PAŽNJU
OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU! Spušta šećer, krvni pritisak, a tek šta radi HOLESTEROLU
Ishrana je pola zdravlja. Razmišljamo o nutritivnim vrednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbegavamo šećer i veštačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svetu?
Verovatno bi retko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.
Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.
"Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C", kaže profesorka iz Turske.
Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.
Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?
jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;
Kako se sprema?
Ova biljak se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:
Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.
Prijatno i uživajte u ukusu, ali i zdravlju koje vam donosi.
(Espreso)