unosite je
KAKO JEČAM UTIČE NA HOLESTEROL? Ovo je prava ISTINA
Istorija ove žitarice seže u Etiopiju i Jugoistočnu Aziju, jer je procenjeno da se tamo pripremala pre 10.000 godina
Ječam je bogat vitaminima, mineralima i drugim korisnim biljnim jedinjenjima. Dostupan je u mnogim oblicima, od oljuštenog ječma do ječmene krupice, pahuljica i brašna.
Skoro svi oblici ječma koriste celo zrno - osim bisernog ječma, koji je poliran da bi se uklonio deo ili ceo spoljni sloj mekinja zajedno sa ljuskom. Kada se konzumira kao integralno zrno, ječam je posebno bogat izvor vlakana, molibdena, mangana i selena.
Međutim, godinama se provlači po internetu da ječam snižava holesterol ,leči rak i druga oboljenja, što nije istina.
Ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili ove navode.
Svakako je dobro da jedete ječam, ali nema dokaza da leči teške bolesti.
(Espreso / Telegraf)