HIPERTENZIJA
OVIH 5 NAMIRNICA OBARAJU VISOK KRVNI PRITISAK KAO LUDE: Među njima je 1 POVRĆE koje je NAJZDRAVIJE
Ta sila izaziva oštećenja na krvnim sudovima i javlja se rizik od razvoja ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara
Povišen krvni pritisak ili hipertenzija podrazumeva protok krvi kroz arterije uz stvaranje velike sile ili pritiska na njihove unutrašnje zidove.
Ta sila izaziva oštećenja na krvnim sudovima i javlja se rizik od razvoja ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.
Pored toga, dolazi do poremećenog rada bubrega, dijabetesa ili trajnog gubitka vida. U većini slučajeva nepoznat je uzrok visokog krvnog pritiska.
Ono što je poznato jeste da hrana koju jedete može uticati na krvni pritisak, i na dobar i na loš način.
Kako na mnoge uzročnike ne može da se utiče, stručnjaci savetuju da pokušamo da korigujemo makar one koji zavise od nas. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na izbor namirnica, jer postoje one koje prirodno snižavaju visoke vrednosti krvnog pritiska.
1. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi i semenke puni su minerala, ali bi trebalo da vodite računa o tome da ih jedete neposoljene. Pistaći su najbolji za snižavanje pritiska, ali su bademi, orasi i lešnici takođe dobar izbor.
2. Beli luk
Svojim aktivnim sastojcima podstiče telo da proizvodi azotne okside i time širi krvne sudove i opušta mišiće.
Ovako se spušta krvni pritisak i snižava nivo holesterola u krvotoku, a samim tim i sprečava razvoj opasnih kardiovaskularnih oboljenja.
3. Cvekla
Sok od cvekle je izuzetan kada je snižavanje visokog krvnog pritiska u pitanju. Istraživanja pokazuju da konzumacija oko 250 ml soka od cvekle dnevno snižava vrednosti sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.
4. Riba
Preporučuje se iz mnogobrojnih razloga. Prvenstveno jer ćete uvrštavanjem ove namirnice automatski početi zdravije da se hranite, što se savetuje svim osobama koje imaju problem sa hipertenzijom. Takođe, sadržaj hranljivih materija koje ribe sadrže doprineće boljem zdravlju organizma.
5. Brokoli
Brokoli spada u najzdravije povrće jer sadrži mnoštvo antioksidanata, ima dosta vitamina C, jača imunitet i dobar je za krvni pritisak.
Osim što snižava krvni pritisak, istraživanja su pokazala da redovna konzumacija brokolija snižava nivo lošeg holesterola.
(Espreso / Telegraf)