koža
6 NAMIRNICA POMAŽU ZA OČUVANJE ZDRAVOG TENA: Koža će VAM BITI LEPA I MLADA, pune su VITAMINA
Stručnjaci tvrde da šest namirnica ima ključnu ulogu u očuvanju lepog i zdravog tena i stanja kože lica
Zdrava koža je odraz opšteg stanja organizma, a da bi vam ten bio sjajan i blistav potrebno je u ishranu uvesti veće količine nekih namirnica. Nutricionisti, između ostalog, preporučuju orašaste plodove, ali i masnu ribu, kao i namirnice bogate vitaminom C.
Stručnjaci tvrde da šest namirnica ima ključnu ulogu u očuvanju lepog i zdravog tena i stanja kože lica.
1. Orasi
Orasi spadaju u jednu od namirnica koja našu kožu čini blistavom. Oni imaju izuzetnu hranljivu vrednost, jer su bogati esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i 6), cinkom, vitaminom E i C, selenom i proteinima. Možete ih jesti kao zdravu grickalicu za užinu ili ih dodati kaši za doručak.
2. Seme suncokreta
Suncokretovo seme sadrži vitamin E kao važan antioksidans sa blagotvornim dejstvom na kožu. Semenke suncokreta sadrže i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a koja imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale. Odličan su borac protiv upalnih procesa na koži.
3. Paprika
Ova namirnica sadrži velike količine beta karotena i vitamina C, takođe značajne antioksidanse.
Vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena, proteina koji održava dobru strukturu kože. Papriku možete da grickate uz bilo koji obrok, a preporučuje se da izaberite onu koja ima intenzivnu boju.
4. Masna riba
Vrste ribe poput lososa, pastrmke, sardine, tunjevine i skuše sadrže veoma važne omega 3 masne kiseline, koje imaju protivupalno dejstvo i održavaju vlažnost kože.
Ove vrste masne ribe ujedno su i dobar izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina E i cinka, a ovo je još jedan razlog da uvrstite ribu u nedeljni jelovnik.
Akne su rezultat upale i infekcije lojnih žlezda koje su stimulisane hormonima, a namirnice koje treba smanjiti ili izbaciti u tom slučaju su zasićene i hidrogenizovane masti, višestruko prerađena hrana, brza hrana, kao i proizvodi puni dodatog šećera.
5. Soja
Soja obiluje izoflavonoidima, koji štite od UV zračenja, ispravljaju bore, podstiču stvaranje kolagena, održavaju elastičnost i vlažnost kože... Tofu sir može da bude deo obroka, a soja sos odlična povremena zamena za postojeće začine, savetuju nutricionisti.
6. Crna čokolada
Blagodeti crne čokolade već su nadaleko poznate. Veliki procenat kakaoa sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju nastanka opekotina od sunca. Ovi antioksidansi takođe imaju pozitivan uticaj na smanjenje bora, kompaktnost i teksturu kože, njenu vlažnost i samu cirkulaciju.
(Espreso / Telegraf)