ISHRANA
SASTAVNI DEO SVAKOG JELA: Koji je zdraviji crveni ili crni luk i KO NIKAKO NE BI SMEO DA GA JEDE
Luk je jedna od onih namirnica koju ljudi ili vole ili mrze
Onima koji spadaju u ovu drugu kategoriju, život nije jednostavan budući da se luk nalazi skoro u svakom jelu, u salatama, supama, u hamburgerima... Sa druge strane, oni koji vole luk se verovatno pitaju koji je od njih zdraviji, i da li je bolje jesti crveni ili crni luk.
Ukratko, luk je svakako zdrav, a ovo su nutritivne vrednosti koje se nalaze u jednoj šoljici iseckanog luka:
41 kalorija
0.12 g masti (0 g zasićene masti)
2 g proteina
15 g ugljenih hidrata
3 g vlakana
7 g šećera
6 mg natrijuma
Luk se razlikuje po veličini, boji i ukusu, zavisno od sorte kojoj pripada. Vrste crvenog, žutog i belog luka su odlične za čuvanje, jer dugo ostaju sveže, a crveni luk je najljući i najslađi među njima. Crveni luk ima visok udeo kvercetina, snažnog antioksidansa i veliku količinu lekovitih sumpornih jedinjenja. Sadrži i lekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica je dobar izvor biljnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i odličan izvor vitamina C.
Isto kao i beli, crni i crvni luk se najčešće spominju u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvnih sudova.
Ova osobina luka je rezultat delovanja aktivnih materija za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i homocisteina u krvi, a smanjuju i povišeni krvni pritisak, vodeći činioc rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Kontinuiran unos luka, barem dva puta nedeljno, povezan je sa značajnim smanjenjem rizika za razvoj raka creva i želuca.
Luk je niskokalorična namirnica sa pristojnom količinom vlakana, a osim toga ima još niz važnijih svojstava.
Luk je snažan antioksidans jer sadrži polifenole, antocijanine i kvercetin koji mogu da smanje rizik od razvoja raka. Ima protivupalna svojstva i doprinosi smanjenju bola i svraba, a pozitivno utiče i na rad creva.
Ko treba da ga izbegava i zašto?
Crveni luk se ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem jer ih može iritirati, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe sa probavnim smetnjama. Ne preporučuje se za večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ. Crveni luk može izazvati gasove, nadutost, ili čak mučninu, dijareju i povraćanje (iako retko).
To je zato što sadrži fruktozu, vrstu šećera koja može da grubo deluje na gastrointestinalni trakt. Dakle, osobe sa refluksom kiseline i sindromom iritabilnog creva bi trebalo da izbegavaju crveni luk.
(Espreso/Najzena)