NE IGRAJTE SE
UKOLIKO REDOVNO JEDETE ŠARGAREPU, MOGU DA VAM SE DESE OVE LOŠE STVARI! Oprez!
Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima K i C, raznim antioksidansima i beta karotenom, koji ovom povrću daje lepu narandžastu boju
Šargarepa je ukusno povrće i redovni je sastojak mnogih jela. Osim toga, ovo povrće ima niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vlaknima, kalijumom, vitaminima K i C, raznim antioksidansima i beta karotenom, koji ovom povrću daje lepu narandžastu boju.
Ali to što je šargarepa zdrava, ne znači da je možete jesti previše jer se mogu javiti određene nuspojave.
Može da se promeni boja kože
Ako jedete previše šargarepe, možete da unesete previše beta karotena u krvotok zbog čega vaša koža može da poprimi žućkastu boju.
Promena boje se uglavnom javlja na dlanovima i stopalima, i ako može izgleda čudno, nije opasno po zdravlje, piše Eat This, Not That.
Niži rizik od razvoja dijabetesa
Šargarepa srednje veličine sadrži oko dva grama vlakana, a to usporava apsorpciju glukoze u krvotok.
Osim toga, ovo povrće je bogato i antioksidansima koji pomažu u suzbijanju štete koju prouzrokuju slobodnbi radikali.
Holandska studija koja je obuhvatila 38.000 osoba pokazala je da postoji snažna povezanost između konzumiranja karotenoida (α-karoten i β-karoten) i nižeg rizika od razvoja dijabetesa.
Osip, oticanje i druge alergijske reakcije
Alergija na šargarepu pogađa oko 25 odsto ljudi koji su alergični na hranu u Evropi. Tipične alergijske reakcije su osip i oticanje.
Može pomoći u odbrani od drugih bolesti
Mnoge studije pokazale su povezanost između antioksidansa i boljih ishoda lečenja. Upravo to je jedan od razloga zašto nas uvek podsećaju da jedemo više svežeg voća i povrća, a manje prerađenu hranu.
Karotenoidi se često istražuju, a studija iz 2018. godine otkrila je snažnu povezanost između veće koncentracije vitamina C u krvi, karotenoida i vitamina E i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti.
(Espreso)