nega
OJAČAJTE SVOJE NOKTE UZ OVE NAMIRNICE: Nutricionistkinja otkrila zbog ČEGA PUCAJU
Stvar je u tome da najveći deo hranjivih materija koje su im neophodne, nokti crpe iz namirnica koje jedete
Veliki broj ljudi posvećuje pažnju koži i kosi, dok nokte iz nekog razloga preskače.
Oni se često zanemaruje, iako im je nega neophodna za lep izgled, snagu, čvrstinu i zdravlje.
Neki ljudi, verovali ili ne, neguju svoje nokte, a da toga nisu ni svesni.
Stvar je u tome da najveći deo hranjivih materija koje su im neophodne, nokti crpe iz namirnica koje jedete.
O zdravlju noktiju, za sajt Metro.co.uk, govorila je Džesika Sepel, nutricionista. Prema njenim rečima, nokti su veoma važni, jer mogu da ukažu na to da čitavom organizmu nešto nedostaje.
– Ukoliko imate problem sa nedostatkom korisnih materija, kao što je cink, to utiče na kvalitet noktiju, na njihovu glatkoću, teksturu i brzinu rasta. Lomljivi i slabi nokti često su znak nedostatka gvožđa ili proteina – rekla je Džesika.
Bele mrlje koje s vremena na vreme nastaju na noktima, takođe su znak nedostatka hranjivih materija. One najčešće ukazuju na manjak cinka, kalcijuma, vitamina B ili esencijalnih masnih kiselina.
Jod, cink i selen su, prema rečima doktorke Sepel, najznačajniji za pravilan rast i razvoj, kao i lep izgled noktiju.
Kako biste uneli dovoljno joda, namirnice kao što su morski plodovi, morske alge, mlečni proizvodi i jaja, treba da postanu česti u vašoj ishrani.
– Za cink bi trebalo da jedete ostrige, govedinu, morske plodove, orašaste plodove, semenke, pasulj i mlečne proizvode. Brazilski orasi i lisnato zeleno povrće su, sa druge strane, odlični izvori selena – rekla je Sepelova.
Iako možete da dobijete sve što vam je potrebno iz ishrane, suplementacija je dobar način da budete sigurni da dobijate ono što vam je potrebno, ali i da svojim noktima date dodatnu dozu zdravih i korisnih materija.
Još jedna materija utiče na zdravlje i izgled noktiju. U pitanju je kolagen, veoma zastupljen protein u našem telu, čija proizvodnja u organizmu može da se podstakne unosom namirnica koje su bogate sumporom i vitaminom C.
Pasulj, kupus, lubenica, jaja i beli luk, odlični su izvori sumpora, a za vitamin C, pojačajte unos spanaća, kivija, pomorandži, paradajza i brokolija.
(Espreso / metro.co.uk / onaportal.com)