VELIKA GREŠKA
SVE VREME NA POGREŠNOJ TEMPERATURI KUVATE KAFU: Na OVO nikad DO SADA NISTE OBRATILI PAŽNJU
Unošenje odgovarajuće hemije vode promeniće kvalitetu kafe, a idealna je upotreba filtrirane vode
Kuvanje kafe deluje kao jednostavan zadatak, ali uprkos tome većina ljudi prilikom kuvanja pravi bar jednu grešku.
Ovo su najveće greške koje pravite dok kuvate kafu kod kuće, piše Real Simple.
Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja
Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite načine mlevenja kafe. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije samlevena. Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mljevena zrna kafe; oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.
Korišćenje vode iz slavine
Lako je zaboraviti da se kafa sastoji od približno 98 odsto vode. Unošenje odgovarajuće hemije vode promeniće kvalitetu kafe, a idealna je upotreba filtrirane vode.
Kuvate kafu na pogrešnoj temperaturi
Temperatura vode je izuzetno važna. Tokom kuvanja trebalo bi podesiti temperaturu između 90° C i 95° C. Korišćenje termometra najjednostavniji je način da proverite da li je voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite je da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.
Ne merite koliko kafe dodajete
Ljudi često dodaju previše kafe da bi bila jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šoljice kafe. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i razmere vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašićice kafe na 170 mililitara.
(Espreso / Real Simple)