isharana
NAMIRNICE KOJE BAŠ BAŠ GOJE: Konzumirate ih NON - STOP, pa se posle PITATE ZAŠTO se kilogrami LEPE ZA VAS!
Kada pijemo sok, imamo utisak da ništa nismo zgrešili
Pravilna ishrana prvenstveno je važna zbog dobrog zdravlja. Nutricionisti tvrde da je ključno da jedemo prave namirnice, u pravoj količini u pravo vreme.
To znači sledeće: Četiri do pet obroka na dan (doručak, ručak, večera i jedna do dve užine), ali je jako važno i da izbegavamo namirnice koje loše utiču na organizam, a pritom i goje.
Grickalice, slane i slatke, najviše doprinose gojenju! Pune su masti koje se pretvaraju u šećere, a potom u salo. Imaju visoku kalorijsku vrednost, a ne stvaraju osećaj sitosti. Čips je napravljen od tri jednostavna sastojka: iseckanog krompira, ulja i soli. Pun je masnoća i rafinisanih ugljenih hidrata. Dokazano je da čips jako puno goji, zato je bolje da probate sa zdravijom alternativom: sitno naseckajte krompir, dodajte maslinovo ulje, malo morske soili i bibera i zapecite u rerni na 200 stepeni.
Sokovi
Kada pijemo sok, imamo utisak da ništa nismo zgrešili s ozbirom na to da nismo jeli, ali zašećereni sokovi možda i najviše goje. Ne sadrže nikakve hranljive sastojke, samo "prazne" kalorije. Osim što goje, povećavaju rizik i od dijabetesa.
Prerađene namirnice
Suhomesnati proizvodi i kobasice jesu primamljivog ukusa, ali treba jesti namirnice koje sadrže biljna vlakna, beta glukane, celulozu i pektin. Najzdravije bi bilo da u hambruger dodate avokado umesto slanine, da picu napravite sa povrćem, a sendvič sa humusom.
(Espreso/Srbijadanas)