poslušajte
KADA SPREMATE OVU VRSTU MESA NIKAKO NEMOJTE DA KORISTITE MAST: Za prelivanje SME DA SE KORISTI SAMO 1 SASTOJAK
Sve zavisi od toga šta od hrane pripremate i kad i kako koristite neku od ove dve masnoće
Iako je većina generacija rođena na našim prostorima odrastala na hrani pripremljenoj na masti, ova namirnica je u jednom trenutku proglašena krivcem za visok holesterol i višak kilograma.
Mnoge domaćice “proterale” sa mast iz kuhinje i počele da spremaju hranu na ulju, uverene da će tako sačuvati zdravlje članovima porodice.
Ali, da li je mast zaista toliko loša, a ulje zaista toliko dobro?
Sve zavisi od toga šta od hrane pripremate i kad i kako koristite neku od ove dve masnoće.
- Ako birate između masti i ulja, bolje je da se opredelite za mast - kaže dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr FeelGood, promoter zdravih stilova života.
- Ali, ako, na primer, spremate ćuretinu, spremite je bez masti i prelijte hladno ceđenim maslinovim uljem.
Velika greška je, ističe Dr FeelGood, pripremanje hrane na maslinovom ulju. Naime, ovo ulje prilikom termičke obrade gubi blagotvorna svojstva.
(Espreso / Telegraf)