Hrana, Foto: Printscreen/Youtube

morate da znate

OVA HRANA POVEĆAVA JEDAN HORMON U VAŠEM ORGANIZMU: Roditelji je nisu bez razloga DAVALI DECI

Preporučljivo je jesti nekoiko komadiće crne čokolade dnevno

Objavljeno: 23.03.2022. 22:58h

Serotonin je hormon radosti i glavni čuvar našeg dobrog raspoloženja. U stresnim situacijama njegov nivo naglo opada, što povećava anksioznost, a može izazvati i depresiju. Veoma je lako podići nivo serotonina određenim namirnicama, a pet najboljih su u nastavku.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kako povećati hormon sreće?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Mlečni proizvodi

Mleko bogato kalcijumom, posebno toplo, zaista ublažava stres, stabilizuje raspoloženje, pa čak i smanjuje simptome PMS-a. A minerali sadržani u mlečnim proizvodima, uključujući magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, normalizuju funkcionisanje nervnog sistema. Nisu bez razloga roditelji davali čašu toplog mleka pre spavanja da malo umire detetov organizam i da ga pripreme za san.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Tamna čokolada

Čokolada je ponekad najbolji lek za loše raspoloženje, jer komadić crne čokolade oslobađa endorfine i povećava nivo serotonina. Nedavne studije pokazuju da oni koji jedu čokoladu imaju znatno niže nivoe hormona stresa od drugih. Preporučljivo je jesti nekoiko komadića crne čokolade dnevno!

FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić

Banane

Ovo voće sadrži triptofan, koji u kombinaciji sa vitaminom B6 povećava nivo serotonina. Pored toga, visok sadržaj ugljenih hidrata u bananama daje vam energiju i poboljšava raspoloženje, pomaže u lečenju nesanice, anksioznosti i depresije.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Sočivo

Kao i banane, sočivo je bogato ugljenim hidratima, koji podstiču proizvodnju serotonina. Kao rezultat toga, anksioznost nestaje. Ovaj proizvod takođe stabilizuje nivo šećera u krvi, sprečavajući promene raspoloženja, dok gvožđe daje telu energiju. Vredi pokušati pojesti pola šolje sočiva kao prilog ili dodati u supe. Da bi organizam lakše svario ovaj proizvod, preporučuje se da ga potopite u vodu nekoliko sati pre kuvanja.

(Espreso / Novosti)