Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

POSLASTICA

OVO JE NAJTAČNIJI RECEPT ZA STARINSKU POSLASTICU SA ŽITOM: Ponovo je AKTUELNA, domaćice će ODLEPITI

Ponovo je aktuelna jedna od najpoznatijih torti od žita

Objavljeno: 23.03.2022. 22:34h > 22:43h

Ako razgovaramo o stilu u kuhinji, onda je tu definitivno stara, proverena žito torta. Mlade domaćice su ovih dana u potrazi za najboljim receptom, a nas je baš ovaj oduševio.

Potrebno za 4 patišpanja:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika brašna

Za fil:

  • 650 ml mleka
  • 12 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • malo muskatnog oraha

Za dekorisanje:

  • 100 g šlag krema
  • 150 ml hladnog mleka
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Priprema:

Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha vel. 25 cm stavite papir za pečenje. Sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostala tri patišpanja.

Fil: Sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite sud sa vatre i preko fila stavite rastegljivu foliju. Ostavite da se skroz ohladi. Izmiksajte maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i dobro izmiksajte. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnoh oraha. Promešajte i fil podelite na 4 dela.

Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte ¼ fila. Stavite drugi patišpanj, prefilujte i ponovite postupak sa preostalim korama i filom. Šlag u prahu i hladno mleko dobro umutite, pa dekorišite tortu po želji.

Bonus video:

(Espreso/Najzena.rs)