POSLASTICA
OVO JE NAJTAČNIJI RECEPT ZA STARINSKU POSLASTICU SA ŽITOM: Ponovo je AKTUELNA, domaćice će ODLEPITI
Ponovo je aktuelna jedna od najpoznatijih torti od žita
Ako razgovaramo o stilu u kuhinji, onda je tu definitivno stara, proverena žito torta. Mlade domaćice su ovih dana u potrazi za najboljim receptom, a nas je baš ovaj oduševio.
Potrebno za 4 patišpanja:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
Za fil:
- 650 ml mleka
- 12 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
- malo muskatnog oraha
Za dekorisanje:
- 100 g šlag krema
- 150 ml hladnog mleka
Priprema:
Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha vel. 25 cm stavite papir za pečenje. Sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostala tri patišpanja.
Fil: Sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite sud sa vatre i preko fila stavite rastegljivu foliju. Ostavite da se skroz ohladi. Izmiksajte maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i dobro izmiksajte. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnoh oraha. Promešajte i fil podelite na 4 dela.
Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte ¼ fila. Stavite drugi patišpanj, prefilujte i ponovite postupak sa preostalim korama i filom. Šlag u prahu i hladno mleko dobro umutite, pa dekorišite tortu po želji.
Bonus video:
(Espreso/Najzena.rs)