MUKE
OVE ZDRAVE NAMIRNICE SU PRAVI LEK ZA BORBU PROTIV "PROLEĆNOG UMORA": Preporodićete se, jedna popravlja RASPOLOŽENJE
Ne samo da uživamo u njenom ukusu, već uzimanje čokolade u malim dozama je zdravo
Došlo je proleće, a uz sve njegove čari i lepote za mnoge ljude stigla je i jedna neprijatna propratna tegoba ovog godišnjeg doba - "prolećni umor".
Kako lekari i nutricionisti kažu, glavni "borac" protiv simptoma ove vrste umora jesu određene namirnice čiji unos bi trebalo povećati u prolećnim mesecima.
Na početku ovog godišnjeg doba povećajte unos dostupne zdrave hrane. Posegnite za plodovima proleća čim vam budu dostupni. Nutricioniti i lekari preporučuju ovih pet vrsta zdravih namirnica koje će umanjiti simptome "prolećnog umora".
1. Citrusi
Citrusno voće kao što su limun, pomorandže, grejpfrut, mandarine sadrži, kao što je poznato, velike količine vitamina C, koji je neophodan za dobar imunitet, ali i podizanje raspoloženja.
Zbog svojih neverovatnih moći koje poseduju u rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba, citrusno voće nosi epitet šampiona zdravlja iz prirode. Pored toga što obiluju vitaminom C, zreli plodovi sadrže i blagotvorne organske kiseline.
2. Crna čokolada
Dokazano je da konzumiranje čokolade povećava nivo hormona zadovoljstva u organizmu i čini nas srećnima. Ne samo da uživamo u njenom ukusu, već uzimanje čokolade u malim dozama je zdravo. Daje dobro raspoloženje.
Čokolada sadrži i magnezijum. A najzdravija forma ovog slatkiša je ona koja u sebi sadrži minimim 70% kakoa.
3. Riba
Konzumacija ribe, posebno one masnije poput lososa, tune, sardina, sasvim sigurno je dobra namirnice za zdravlje.
Ovo su namirnice pune vitamina, kao na primer vitamina D, a radi se o nutirjentu koji bi trebalo da bude u svakodnevnoj ishrani. Uz to masne ribe sadrže i omega-3 masne kiseline. Ove supstance u ribi čuvaju zdravlje mozga i podstiču ga da bolje funkcioniše, ali utiču i na naše bolje raspoloženju.
4. Zeleno povrće
Spanać, zelje, mladi luk, kopriva, sremuš, zelena salata, blitva spadaju u povrće koje bi trebalo da bude neizostavni deo svakog prolećnog menija.
Ta zelena boja, koja im je svima zajednička, potiče od pigmenta koji se zove hlorofil i njega sadrže sve zelene biljke koje obavljaju fotosintezu. Hlorofil ubrzava razmenu energije, kao i izbacivanje otrova. Usporava bakterijski rast i utiče na poboljšanje metabolizma.
Svi zeleniši predstavljaju neiscrpan izvor antioksidanata, koji su zaslužni u borbi protiv opasnih slobodnih radikala.
Zeleno povrće sadrži velike količine vitamina C i E, belančevine, minerale. Najviše gvožđa, koje je veoma značajno za prevenciju anemije, za pravilan rad srca, krvni pritisak.
5. Ananas
Pored toga što je ananas prava detoks namirnica, on stimuliše cirkulaciju i metabolizam, savršen je saveznik i za poboljšanje kondicije. Daje vitalnost i optimizam, smiruje nerve.
Konzumacija ovog voća preporučuje se i uveče, jer se smatra i "prirodnom pilulom za spavanje" zato što u sebi sadrži melatonin, hormon sna. Uz nekoliko kriški ananasa pred odlazak u krevet, ujutru ćete ustajati odmorniji i bolje raspoloženi.
(Espreso / Telegraf)